Reproșurile și resentimentele în relația de cuplu: cum erodează iubirea

.

Atunci când ești într-o relație de lungă durată, este ușor să intri pe o pantă descendentă de reproșuri și resentimente nesfârșite.

Atunci când partenerii încep să dea vina unul pe celălalt pentru orice neînțelegeri și orice lucruri care nu merg bine în relație, resentimentele sunt inevitabile. Este dificil pentru parteneri să realizeze asta, să admită ce se întâmplă, dar mai ales să oprească acest joc toxic, însă bunăstarea relației depinde de asta.

Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, a explicat într-un articol pe Libertatea care sunt semnele care indică începerea „jocului reproșurilor”, dar și ce poți face pentru a întrerupe cercul vicios de sentimente negative înainte să erodeze relația prea mult.

Acest joc al reproșurilor înseamnă că pur și simplu unul dintre parteneri dă vină pe celălalt pentru problemele care apar în relației. Se creează astfel un mediu disfuncțional, în care apar resentimente și neplăceri. De exemplu, dacă partenerul dă vina pe tine pentru toate problemele voastre financiare, deși cheltuie la fel de mulți bani ca tine, este posibil să te confrunți cu un cerc vicios al reproșurilor.

Citește și: Cum poți seta limite sănătoase într-o relație de dragoste

Citește și: Cele șase semne care arată că ți-ai găsit sufletul pereche

Citește și: Prima întâlnire cu părinții partenerului – trucuri pentru a face o impresie bună

Citește și: Semnele care îți arată că trebuie să iei o pauză în relație

Cum poți opri reproșurile în relație

Odată ce ai identificat rădăcinile reproșurilor, este momentul să înveți cum să le smulgi complet, pentru a lăsa relația să înflorească. Iată care sunt sfaturile Ioanei Marinescu:

Pune-te în locul partenerului

Practică acest exercițiu de empatie. Când îi reproșezi ceva partenerului, imaginează-ți cum te-ai simți dacă ai fi în locul lui. Poate că motivul pentru care nu te-a sunat nu este reavoința, ci un proiect important la muncă care îl ține ocupat sau o problemă în familie care îl stresează. Discută cu el înainte să îl ataci verbal, te-ar putea surprinde ce vei descoperi.

Ascultați-vă reciproc

De multe ori, ascultăm ce are de spus interlocutorul și ne gândim deja la ce vom spune noi când termină de vorbit. Asigură-te că atunci când tu și partenerul comunicați, fiecare dintre voi ascultă în mod activ ce are celălalt de spus. Comunicarea este o stradă cu două sensuri, iar ea poate să pună capăt reproșurilor și resentimentelor în cuplu când este eficientă.

Învață când să renunți

Este important să recunoști că anumite bătălii pur și simplu nu merită să fie duse la capăt. Există anumite lucruri pe care partenerul tău le face și nu le va schimba niciodată. Gândește-te bine dacă acestea sunt lucruri care să te deranjeze pe termen lung, sau dacă sunt niște fleacuri pentru care nu merită să distrugi bunul mers al relației.

Caută ajutorul în exterior

Dacă ați încercat să puneți capăt reproșurilor și nimic nu pare să funcționeze, atunci nu este o rușine să recunoașteți că aveți nevoie de ajutor profesionist. Terapia de cuplu vă va oferi răgaz să descoperiți motivele din spatele reproșurilor și resentimentelor, dar și să găsiți modalități de a comunica pozitiv și sănătos.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton