Într-o relaţie perfectă, poţi aborda orice temă cu partenerul, puteţi împărtăşi orice, fără perdea. Dar fiindcă relaţiile perfecte aparţin Utopiei, să vedem cum stă treaba cu relaţiile din lumea reală…
Relaţiile pot fi asemănate cu plantele: fiecare are nevoie de anumite condiţii, unele cer mai multă căldură, unele lumină, altele trăiesc chiar şi fără apă timp îndelungat, unele sunt sălbatice, altele otrăvitoare şi lista metaforelor poate continua după bunul plac. Totuşi, ce au în comun relaţiile este că ele nu merg de la sine, pur şi simplu. Au nevoie de nişte condiţii şi contexte favorabile; în lipsa acestora, se pot îmbolnăvi şi pot chiar muri. Un soi de pesticid absolut neprietenos cu sfera vegetală are un corespondent în lumea relaţiilor sub forma subiectelor tabu.
To be sau nu tabu?
E bine să lămurim din capul locului că abordarea subiectelor tabu poate fi înşe-lătoare. Ceea ce constituie cea mai mare provocare este că un subiect tabu este mereu înconjurat de un soi de înveliş atră-gător şi incitant, mai întâi pentru cel care dezvăluie sau iniţiază discuţia, şi mai apoi pentru cel căruia îi este lansată provocarea. Astfel că subiectele tabu au această aură de periculozitate de care suntem conştienţi şi care acţionează aproape magnetic asupra noastră în unele contex-te. Asta e ceea ce ne face să abordăm subiectele tabu; singura problemă e ce se întâmplă după. Pe lângă partea incitantă a subiectului interzis mai apare şi iluzia că sinceritatea absolută este cheia unei relaţii reuşite. Desigur că asta nu înseamnă că trebuie să minţim ca să avem o relaţie bună. Însă, sinceritatea, ca orice alt lucru luat ad litteram şi, nefiltrat, poate aduce mai mult rău decât bine. Un exemplu de sinceritate naivă şi nefiltrată este să-i ceri partenerului să-ţi povestească despre cum a fost începutul relaţiei cu fosta lui parteneră, ce-i plăcea la ea, dacă a înşelat-o vreodată etc. Tabu sexual: Hamedori sau pornografia la persoana I
La fel cum nici tu nu ai vrea să porţi o discuţie despre motivele pentru care s-a încheiat prost ultima ta relaţie de cuplu sau cum pasiunea ta pentru filmele cu detectivi te-a ajutat să spargi contul de e-mail al partenerului actual pen-tru a vedea cu cine ţine legătura. Pentru că, până la urmă, o relaţie sănătoasă nu înseamnă neapărat sinceritate brută, ci şi consideraţie şi respect faţă de trăirile celuilalt, înseamnă şi limite, şi spaţiu personal.
Top tabuuri
Probabil că printre cel mai des întâlnite (sau comune) teme tabu putem număra relaţiile de cuplu anterioare, banii, infidelitatea. Totuşi, aceste teme ajung măcar tangenţial să fie discutate între partenerii unui cuplu la un moment dat. Adevăratele subiecte tabu pentru un cuplu le consider a fi acele teme care s-au stabilit ca fiind tabu de comun acord, fie el explicit sau tacit, în urma unor evenimente care aparţin istoriei cuplului respectiv. Asta presupune că sunt parte din ceva care e împărtăşit de partenerii cuplului, o anumită temă asupra căreia nu se pot pune de acord sau care a generat suferinţă în trecut (şi poate fi cauzatoare de suferinţă şi în prezent sau în viitor). Tabu sexual: Roshutsu sau exhibiţionismul japonez
Subiectele tabu într-un cuplu pot varia de la o infidelitate recu-noscută la relaţionarea diferită a fiecăruia dintre parteneri cu o persoană din cercul de apropiaţi (o bună prietenă de-a ta pe care el nu o suportă) şi până la pierderea unei sarcini sau a unui copil. Sigur că gravitatea subiectului depinde de însemnătatea pe care acesta o are pentru fiecare dintre parteneri. E drept că unele tabuuri pot genera fisuri care, în timp, şi alimentate de alte nemulţumiri, pot conduce la rupturi. De exemplu, adesea cuplurile care trec prin pierderea unui copil ajung să se despartă pentru că, deşi nu recunosc în mod conştient, fiecare îl învinovăţeşte pe celălalt şi simt că au contribuit la un eşec.
Dar, pe lângă astfel de situaţii cu implicaţii emoţionale profunde, există şi tabuuri cu care relaţiile pot continua fără a genera probleme. E vorba de acele lucruri care nu e neapărat să fie vorbite, sunt deja ştiute de către ambii parteneri şi nu pot fi schimbate. În cuplurile fericite, pot fi luate drept mici excentricităţi ale partenerului; regula de aur este ca un tabu să nu de-vină subiect de frustrare pentru unul dintre parteneri. Atunci, problema se poate adânci şi poate crea distanţă emoţională. Astfel încât e OK ca partenerii unui cuplu să aibă subiecte tabu, atâta timp cât comunicarea între cei doi este bună şi tabuurile sunt acceptate şi înţelese cu adevărat.