Relaţii: Secrete care vă unesc definitiv

.

Chiar dacă vremea primelor întâlniri a trecut și aveți o relație stabilă de ani buni, încă mai e nevoie să vă faceți complimente unul altuia.
Totuși, de ce sunt atât de importante complimentele? Poți să zici că vorbele nu contează sau că oricum știți ce apreciați unul la celălalt și nu mai trebuie spus, dar psihologul Cristina Ion-Rădulescu vede în compliment o dovadă că încă mai sunteți atenți unul la celălalt.

► Ce vrea el să audă

Tu știi ce ai vrea să auzi și te-ar face să te simți mai bine. Unul din secrete este să îi faci complimente, ca să primești la rândul tău. Cristina a observat, de-a lungul timpului, ce vor bărbații să audă: de exemplu, că „pentru tine, el este minunat, că te simți protejată alături de el, că reușește să scoată ce este mai bun în tine, că este factorul tău de echilibru, că te face să te simți unică, sexy, frumoasă, pur și simplu, femeie”. Chiar dacă este bine să faci complimente, evită să inventezi, şi rezumă-te la ceea ce observi cu adevărat. Uneori, dacă nu are acoperire, ce spui poate părea chiar o bătaie de joc. Dar dacă doar treci cu vederea un mic neajuns și pui în evidență ce a făcut bun, ai să vezi că data următoare se va strădui mai mult. De exemplu, dacă te-a ajutat la curățenie, admiră ce a reușit să facă și nu micile scăpări.

► Învață să primești laude

În plus, învață să ceri și să primești complimente. Atunci când îţi spune ce apreciază la tine, mulțumește-i și bucură-te. Primește lauda cu zâmbetul pe buze. Vezi acceptarea ca pe un compliment în sine pentru cel care ți l-a făcut. Asta înseamnă că ai încredere în judecata și în gustul lui. Dacă îl contrazici, înseamnă că nu ești de acord. Atunci, el s-ar putea simți prost și se va feri să mai spună ceva asemănător altă dată. Dacă simți nevoia, răspunde-i și tu cu un compliment sau fă-l părtaș la meritele tale, dacă a avut vreo contribuție.

CELĂLALT E OGLINDA TA

Exprimarea aprecierii „clădește stima de sine a celor doi și face relația să fie mai puternică. Printre altele, un bărbat care știe că este apreciat de soție nu va avea nevoie să flirteze pentru a i se confirma masculinitatea – la fel, și o femeie care știe că e admirată de soț”, spune psihologul. Fiecare dintre noi își face o imagine despre sine mai ales prin ochii celorlalți. Când încetăm să-l mai oglindim pe celălalt și să arătăm asta sau când începem să exprimăm doar lucrurile negative, atunci apare o problemă. Fără să-ți dai seama, încrederea în sine scade, iar relația se răcește.

CUM SĂ LE OBȚII

Sigur, și tu ai nevoie de complimente. Dar cum să faci să le obții? În primul rând, dă-i motive să te laude. Nu te lăsa pe tânjală. Nu sta cu bigudiuri în fața lui, aranjează-te mereu, fii în formă etc. Fiecare femeie știe cum să iasă în evidență. Îl poți face și puțin gelos. Dă-i de înțeles că ai nevoie de atenție. Răspunde pozitiv la cuvintele frumoase pe care ți le spune, fără să îl ironizezi sau să spui că nu este adevărat. Cred că principala problemă a celor care nu pot să primească lauda este că nu au încredere în ele însele și se tem că sunt luate peste picior. De exemplu, dacă le zice cineva că au o rochie frumoasă, ele răspund: „Ei, e veche de când lumea”.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton