Moartea cuiva drag, boala, pierderile materiale, imposibilitatea de a plăti un credit… toate pot avea un impact devastator asupra unei familii. Totuși, toate acestea îi pot aduce pe membrii ei mai aproape unul de celălalt.
Dacă treceți prin momente grele, nu e cazul să disperați. Psihologii spun că va trece în cel mult șase săptămâni și este absolut normal să apară diverse probleme.
Acceptă circumstanțele
Unii membri ai familiei ar putea să se izoleze și să se refugieze în activități cum ar fi privitul la televizor sau încercând să-și mai îndulcească necazul cu ajutorul alcoolului. Pentru a reuși să ieșiți la suprafață, trebuie să conștientizați că din această situație te poţi alege cu ceva bun, cum ar fi posibilitatea de a învăța ceva și de a face schimbări care trebuiau de mult făcute.
Exteriorizează-ți sentimentele
Dacă cineva drag v-a părăsit, este normal să plângeți. Nu trebuie să faceți pe vitejii sau să evitați să vă manifestați durerea. Este bine să vă exprimați aceste sentimente, pentru a vă elibera de ele. Dacă situația vă depășește, puteți apela la un specialist sau la prieteni de încredere.
Cere ajutorul
Când te simţi depăşită de probleme, cere ajutorul familiei extinse, prietenilor, membrilor bisericii din care faceți parte sau vecinilor. Vorbește deschis cu ceilalți membri ai familiei și încurajează-i să-și exprime mulțumirea și recunoștința unii față de ceilalți. Arătați-vă unii altora afecțiunea, mai mult ca de obicei. Este timpul să fiți mai uniți, să vă întâlniți mai des. Găsiți lucruri plăcute de împărtășit și lăudați comportamentele bune.
O criză poate declanșa sau amplifica obiceiuri proaste, cum ar fi să mâncați nesănătos, să abuzați de alcool sau alte stimulente, să nu dormiți bine, să renunțați la mișcare și la plimbările în aer liber. Ține sub control ceea ce îți stă în putere, astfel, vei fi mai puțin frustrată de lucrurile pe care nu le poți realiza.
Fii cu ochii pe copii
Aceștia își pot manifesta în mod negativ nevoia sporită de atenție și dragoste. Ar putea să lipsească de la școală, să facă năzbâtii sau pot deveni mai retrași, pot avea coșmaruri sau insomnii. Acordă-le mai multă atenție ca de obicei, asigură-i că îi iubești. Nu exagera cu criticile, dar nici nu îi lăsa să facă tot ce le trece prin cap. Cel mai important este să știe că le ești alături orice ar fi și că îi iubești.
Oricât ar fi de greu, încordarea continuă nu face bine. Plimbările prin parc, la pădure sau simplele momente de amuzament nu ar trebui să lipsească, oricât de negre ar părea circumstanțele. Astfel, copiii vor învăța că o criză nu este sfârșitul lumii și că este în regulă să te distrezi și să te bucuri de prezența celor dragi.