Relaţii: Un „îmi pare rău” îţi poate salva dragostea

.

Cele mai multe discuţii în cuplu se iscă pentru că partenerii se încăpăţânează să îşi impună punctul de vedere, chiar şi atunci când nu au dreptate. Se ambiţionează, nu vor să cedeze, iar asta îi poate afecta negativ
 

„A greşi e omeneşte”

Nu este o mare tragedie dacă nu ai  întotdeauna dreptate, până la urmă nici tu nu eşti perfectă. Ba dimpotrivă, uneori este indicat să greşeşti (dacă nu ne referim la „a călca strâmb”, pentru că asta nu poate fi o simplă …greşeală), pentru ca celălalt să te perceapă exact aşa cum eşti: cu defecte şi calităţi, cu slăbiciuni şi puncte tari. Şi, până la urmă, cine şi-ar dori o parteneră perfectă, care să ştie totul, care nu greşeşte niciodată? Să recunoaştem, ar fi cam frustrant pentru un bărbat… Acceptă că şi tu greşeşti şi nu te teme să îţi ceri scuze!

Vorbe… cu suflet

„Te iubesc!”, „Îmi pare rău!”, “Tu eşti totul pentru mine!” sunt declaraţii care, dacă sunt rostite din suflet, cântăresc mult într-o relaţie. Aşa că, dacă te-ai decis să îţi ceri scuze pentru ceva, fă-o cum trebuie, adică din toată inima. Nu o spune dacă simţi altfel, pentru că amâni o discuţie care va reveni cu prima ocazie.

Toate excesele dăunează!

Am adoptat mai multe modele americane. Unul dintre ele este imaginea femeii independente, râvnite, care nu are nevoie de nimeni şi care se bucură de o carieră de succes. Al doilea -lucru împrumutat de la ei este uşurinta cu care folosim anumite cuvinte sau expresii, cuvinte care – în cultura noastră – au altă încărcătură. Am învăţat de la ei să spunem, la sfârşitul unei conversaţii la telefon: „Te iubesc, pa, pa!” sau “iubesc să…”. Dar nu este o noutate că excesele dăunează! Aşa că nu folosi „Îmi pare rău” de fiecare dată când doreşti să pui punct  unui conflict. Dacă spui „îmi pare rău” de mai multe ori pe zi, expresia o să-şi piardă valoarea şi nu vei mai reuşi să-ţi sensibilizezi partenerul. Va deveni imun la scuze!

CAUZĂ ŞI EFECT

Nu este suficient să îţi ceri scuze, ca să îndrepţi lucrurile pe care le-ai stricat. Trebuie şă ştii exact cauza şi să te foloseşti de scuze pentru a căuta efectul, adică soluţia. Ştii care a fost greşeala, de fapt? Pentru că scuzele sunt doar începutul. O persoană matură, care spune „îmi pare rău”, îşi va explica greşeala şi nu o va repeta conştient. Poate că par vorbe mari, dar asta te va face să fii un om mai bun!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton