8 ore de serviciu, 8 ore cu familia, 8 ore de somn. Cam aşa ar trebui să fie împărţită ziua ta pentru ca şi familia, şi serviciul să primească tot ce e mai bun de la tine. E oare posibil? Să descoperim împreună.
Este evident că, atunci când munceşti prea mult şi acasă, şi la serviciu, toată lumea va avea de suferit: soţul tău se simte neglijat, copiii sunt insuficient/deloc supravegheaţi, toţi suportă crizele tale de nervi, „efecte secundare” ale epuizării de zi cu zi.
Fii eficientă la serviciu
Achită-te de sarcini bine şi repede. Organizează-te, ca să nu stai peste program. Dacă şeful tău va fi mulţumit de ceea ce faci, sunt mai multe şanse să fie tolerant atunci când, din motive familiale, trebuie să vii mai târziu sau să pleci mai devreme. Negociază cu şeful tău şi încearcă să-ţi iei acasă de lucru, atunci când nu ai de ales. Situaţia nu este dintre cele mai recomandate, dar e o portiţă de ieşire.
Acasă eşti ministru!
Dacă la serviciu nu ai o funcţie importantă, ai ocazia să fii acasă… ministru. Al educaţiei, al finanţelor, al administraţiei, al turismului. Glumind, iată câte sarcini ai de îndeplinit acasă. E clar că nu poţi să le duci pe toate la bun sfârşit şi trebuie să ceri ajutor din partea soţului şi a copiilor. Da, dacă ai adolescenţi în casă, ei pot foarte bine să meargă la cumpărături, să achite facturile etc. Totul în limita timpului liber de care dispun.
FAMILIA TA: UNUL PENTRU TOŢI, TOŢI PENTRU UNUL
stabileşte, împreună cu soţul tău, programul prin rotaţie: cine merge la cumpărături, cine îndeplineşte sarcinile menajere; astfel, el poate ieşi la o bere cu prietenii lui, iar tu ieşi cu prietenele tale la o cafea (sau la o bere, de ce nu?)
cere-i adolescentului tău să-şi „gospodărească” singur camera proprie
la sfârşit de săptămână găteşte pentru trei zile şi faceţi cumpărăturile mari, pentru o săptămână
„proclamă” sâmbăta sau duminica drept „zi în familie”: toată lumea face câte ceva, pentru ca următoarele şase zile să fie la fel de organizate şi de calme pentru toţi cei din casă.