Nu te mai înţelegi cu soacra. Te-ai certat cu sora ta sau ai un unchi care cauta cearta cu orice preţ. Nu dispera, orice dezacord se poate transforma într-o oportunitate de a te împaca şi a îmbunataţi relaţiile în familie.
Daca eşti într-o astfel de situaţie nu îţi face sânge rau.Ţine cont de faptul ca este inevitabil sa nu apara conflictele. Acolo unde sunt oameni sunt şi puncte de vedere diferite. Aşa ca nu este cazul sa îţi faci şi mai multe gânduri negre. Important este cum te confrunţi cu aceste situaţii atunci când apar.
Câştig pentru ambele parţi
Ţine cont de faptul ca atitudinea negativa faţa de conflicte vine din faptul ca nu am învaţat sa le rezolvam într-un mod constructiv. Cel care pierde traieşte mai multe sentimente negative – tristeţe, mânie, resentimente, ostilitate. Nici cel care câştiga nu se poate bucura cu adevarat de reuşita, pentru ca relaţia lui cu celalalt membru al familiei are de suferit. Daca ţii neaparat la ideea de a câştiga tu, veţi ajunge la îndepartare, la tensiuni pe termen lung sau chiar la ruperea relaţiei. Iar lucrul acesta va afecta mai mulţi membri ai familiei.
Dar atunci când cautaţi ca amândoi sa rezolvaţi problema astfel încât niciunul dintre voi sa nu piarda, atunci aveţi şansa sa ajungeţi la împacare. Dar ambii ar putea fi câştigaţi daca ar încerca sa gaseasca o soluţie care sa îi mulţumeasca pe amândoi. Pentru asta este nevoie de dorinţa de a te înţelege, de respect faţa de sentimentele şi dorinţele celuilalt. Apoi, comunicarea sincera ajuta mai mult decât sa îţi ascunzi sentimentele negative şi sa te prefaci că totul este în regula.
Cooperare, iar nu cautarea vinovatului
Este foarte important sa îţi asculţi partenerul de discuţie contradictorie cu empatie, sa înţelegi ceea ce simte, care sunt mo tivele şi dorinţele lui. Este greu sa faci asta, mai ales daca punctele voastre de vedere sunt foarte diferite, dar, daca te araţi cooperanta, cel mai probabil ca şi celalalt va deveni mai atent la sentimentele tale şi mai deschis la a gasi o cale de ieşire comuna.
Nu încercaţi nici sa gasiţi vinovaţi. Nu ajuta la nimic sa spui ca sunteţi într-un anumit impas din cauza unei anume persoane – acest lucru nu va rezolva problema, ci doar o complica, iar resentimentele cresc şi ele. Dar daca laşi deoparte orgoliul de a avea dreptate cu orice preţ, soluţia la care veţi ajunge împreuna s-ar putea sa fie mai buna decât ceea ce aveaţi în minte fi ecare la început. Printr-o astfel de confruntare relaţia dintre voi se poate chiar îmbunataţi.
OPORTUNITATE DE SCHIMBARE BENEFICA
Pentru ca niciunul dintre voi sa nu se simta ranit definitiv şi sa îşi doreasca sa paraseasca familia, ar fi bine ca toţi sa lase de la ei şi sa ajunga în acest fel la armistiţiu. Uneori, acest tip de încheiere poate fi perceput ca reciproc avantajos şi câştigator, fapt care conduce, în timp, la estomparea trairilor emoţionale negative din perioada conflictului. Atunci când izbucneşte cearta, se poate pierde încrederea în celalalt.
Poţi avea sentimentul ca eşti singur, vulnerabil şi neajutorat, ca nu eşti apreciat pentru ceea ce eşti şi chiar ca cel cu care nu te înţelegi nu te mai iubeşte. Din aceste stari este greu sa ieşi şi sa transformi conflictul într-o oportunitate. Însa chiar şi în aceasta situaţie poţi profita de şansa de a te face mai bine cunoscut, de a-i spune concret ce este important şi valoros pentru tine, ce te supara şi ce te alina şi, de asemenea, şansa de a vedea mai bine cine este el şi ce-şi doreşte.
PSIHOTERAPEUT LAVINIA ŢÂNCULESCU lavinia.tanculescu@ thewings.ro