Unele certuri sunt necesare, ca nişte supape pentru descărcarea tensiunilor cotidiene ce apar în orice cuplu. Altele însă pot fi evitate cu puţină bunăvoinţă, multă diplomaţie şi… dragoste cât cuprinde.
Nu există căsnicie perfectă. E imposibil ca doi oameni, cu caractere şi feluri diferite de a vedea lucrurile, să nu aibă neînţelegeri sau să nu se certe câteodată. Totul e să ştiţi să manevraţi cu calm aceste episoade, ca să nu vă puneţi relaţia în primejdie. Iată câteva idei care te ajută să nu ajungeţi la război pe faţă.
1 Spune-i ce gândeşti
Telepatia e un har pe care îl au, din păcate, câţiva oameni. Iar cei care pot citi gândurile altuia sunt şi mai puţini. Aşadar, spune-i ce ai pe suflet, nu aştepta de la el să ghicească mereu ce te frământă, chiar dacă uneori s-a nimerit să fie „pe fază”. Dacă o poţi face într-un mod drăguţ, cu menajamente e mai bine: vorba dulce mult aduce…
2 Nu te da atotştiutoare
Probabil că puţine lucruri îl irită mai tare decât atunci când te aude spunându-i „ştiu eu ce ai în cap, te cunosc mai bine decât te cunoşti tu însuţi!…” Exprimările de acest fel sunt doar un alt mod de a-i spune că nu ai deloc încredere în el, că îl crezi capabil de orice. Iar cu neîncredere, niciun cuplu nu va face vreodată casă bună.
3 Nu folosi cuvinte mari
Nu-i reproşa că aşa face el întotdeauna, că nu te ajută niciodată. „Întotdeauna” şi „niciodată” sunt cuvinte care nu au ce căuta în discuţiile voastre. Sigur nu este întru totul adevărat, iar nerecunoaşterea contribuţiei lui va avea exact efectul invers, făcându-l pe partener să-şi spună ceva de genul: „Dacă tot nu vede nimic din ce fac, la ce bun să mă mai străduiesc?”.
Insultele, injuriile, expresiile vulgare nu au ce căuta între voi. Nu i le adresa nici tu şi nu-i permite de la bun început nici lui să le folosească. Dacă vrei neapărat să-l faci să-ţi simtă mânia îndreptăţită, o replică dată pe un ton ironic este mult mai de efect decât o mie de grosolănii. Dacă şeful tău ţipă la tine, ţipi şi tu imediat la el? Dacă te opreşte un poliţist, nu-ţi muşti limba ca să-i vorbeşti politicos? Soţul tău nu e mai important ca aceste personaje? Căsnicia voastră nu e mai preţioasă?
5 Rămâi la subiect
Vorbeşte doar despre problema sau problemele care v-au adus în situaţia să vă certaţi. Este inutil să aminteşti certuri anterioare şi lucrurile pe care le-ai fi putut spune sau face atunci. Nu-i reproşa a suta oară acelaşi lucru pentru care v-aţi mai certat de 99 de ori şi de fiecare dată l-ai iertat. De asemenea, nu aduce în discuţie alte personaje, din familie sau dintre prieteni, oricât v-ar fi ele de apropiate. Nu îl întrerupe cum deschide gura ca să-ţi ţii tu monologul. Cu alte cuvinte, ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face…
Câte poveşti oribile n-ai auzit despre divorţuri la care s-a ajuns dintr-o prostioară? Dacă el lasă tubul de pastă de dinţi deschis şi tu nu poţi suferi asta, închide-l, pur şi simplu. Cât timp îţi ia? Tu chiar nu uiţi niciodată să pui ceva la loc? Oamenii au tendinţa să acorde o prea mare importanţă unor bagatele. De ce să ne impunem micile noastre exigenţe celorlalţi? Există atâtea alte lucruri importante, care cer toată atenţia, aşa că nu-ţi risipi inutil energia!
7 Cel mai înţelept cedează
Un duel al orgoliilor nu are ce căuta între doi oameni care se iubesc. De aceea, întreabă-te în sinea ta dacă problema în dispută este adevăratul motiv al neînţelegerii. Nu cumva e vorba, din nou, despre neîncredere? Nu cumva astfel te răzbuni pentru că te-a mai şi dezamăgit câteodată? Chiar dacă ai argumente solide pentru punctul tău de vedere, atunci când vezi că el a făcut o problemă de viaţă şi de moarte din a avea el dreptate, e cazul să cedezi. Cu orice preţ. Înfrângerea ta nu e decât aparentă: un conflict evitat e o victorie pentru amândoi.
8 Fii prietenul lui
Ascultă-l de fiecare dată când vrea să-ţi împărtăşească trăirile, problemele lui şi nu-l judeca. Spune-ţi părerea doar dacă ţi-o cere. Dacă nu găseşte în tine şi un bun prieten, va căuta în altă parte sprijinul pe care tu i-l refuzi. Aşa te poţi trezi într-o zi că a găsit, „în sfârşit, femeia care îl înţelege” şi că pleacă la ea.
9 Nu fi copil
Soţul tău munceşte mult şi nu-ţi acordă atenţia pe care ţi-o doreşti. Drept urmare, atunci când vine acasă, iei o figură îmbufnată şi nu-i vorbeşti, ca să-i arăţi cât eşti de supărată. El nu înţelege cu ce ţi-a greşit, se enervează şi cearta-i gata! În loc să te comporţi copilăreşte, spune-i ce te deranjează, ce ţi-ai dori de la el şi roagă-l să se gândească la o soluţie.
10 Noaptea e un sfetnic bun
Ştiai că nu trebuie să mergi supărată la culcare? Ba da! Seara, totul pare mai negru, astfel că mici neplăceri pot lua proporţii într-o clipă. E bine, deci, să aştepţi dimineaţa. Cu mintea limpede şi odihniţi, veţi găsi mai multe argumente raţionale pentru a vă susţine punctul de vedere şi a ajunge la un rezultat convenabil.