Iubirea, ca și electrocasnicele, începe să aibă o perioadă de garanție, după care se spune că dispare. „Dragostea durează trei ani”, proclamă titlul unui roman de succes. Cercetătorii de pe toate meridianele și doctorii în statistică par să fie și ei de acord.
Și totuși ai și tu în familie exemple ale părinților sau ale bunicilor care au ajuns la nunta de aur sau chiar de diamant. Unii poate au rămas împreună doar de ochii lumii, dar sunt și soți care s-au iubit toată viața.
► Gândurile negative atrag ghinionul
Răspunsul la întrebarea din titlu poate fi: dragostea durează cât vreți voi. Uneori, faptul că tu crezi că se va termina face chiar să se împlinească profeția ta. Există un mecanism psihologic greu de înțeles, acela că simți că va ieși rău și – culmea! – așa se și întâmplă! Nu, nu ai început să ai puteri paranormale, ci ți-ai programat în capul tău nereușita. Ce e mai ciudat e că atunci te simți oarecum bine pentru că ai avut dreptate. Nu vei fi de acord cu asta, dar în adâncul sufletului multora se dă această luptă. Iar unii preferă să trăiască în nefericire, dar să știe că lucrurile stau chiar așa cum au prevăzut. Sex: Cu ce rasă de câine se identifică iubitul tău?
De asemenea, se tot spune că romantismul se sfârșește după semnarea actelor. Ei bine, așa va fi dacă ești încredințată de asta. Bineînțeles că dacă veți deveni părinți, sexul va trece pe locul doi pentru o vreme, dar nu înseamnă că dragostea dintre voi dispare. Din contră, relația se sudează chiar prin problemele prin care treceți împreună. Iar momentele de regăsire vor fi cu atât mai plăcute.
► O relație fericită înseamnă muncă
Un alt obstacol în calea iubirii pe termen lung este chiar… romantismul. De fapt, părerea greșită cum că dragostea ar fi sinonimă cu multe balonașe roz, inimioare și altele asemenea. Credința că fiecare zi împreună trebuie să fie memorabilă, că trebuie să simți mereu fluturași în stomac te face să fii nefericită atunci când relația este deja consolidată și ajungeți la rutină. În plus, multe femei, dar și bărbați cred orbește în ideea că o căsnicie trebuie să meargă de la sine, trebuie să fie minunată fără niciun efort. Altfel, la primele semne că lucrurile nu merg chiar bine, fie se pregătesc de despărțire, fie se resemnează. Dar ce nu știu este că foarte rar cei doi se potrivesc în toate fără niciun efort.
După perioada de „miere” în care totul e minunat, urmează mai devreme sau mai târziu „trezirea”. Nu înseamnă că dragostea s-a dus, ci că de acum încolo va trebui să „munciți” pentru ea. Doar așa poate apărea iubirea matură care crește pe zi ce trece și durează o viață. Multe din probleme apar și atunci când nu îl înțelegem pe celălalt și nu știm ce nevoi și dorințe are, dar și atunci când nu ne cunoaștem pe noi înșine. Și uneori chiar nu știm ce vrem.
Credem că am fi fericite dacă s-ar întâmpla anumite lucruri, dar de fapt, adevăratele noastre nevoi sunt altele. Ca să avem o relație împlinită ar trebui să știm pe zi ce trece mai multe despre noi și despre partener, să ne cunoaștem emoțiile adevărate și astfel să știm ce să cerem și ce să oferim. Ce ţi-ai fi dorit să ştii încă de la început despre dragoste şi sex?
ÎNCREDERE ȘI RESPECT
„Dragostea ține atâta timp cât partenerii au sentimente unul pentru celălalt și mai ales atâta timp cât se respectă reciproc. După ce trece «îndrăgosteala», care este prima etapă, sentimentele se cristalizează. Partenerii capătă un grad mai mare de independență emoțională în cuplu, își permit să fie autentici. Astfel, se ajunge la o relaționare autentică.
Iubirea matură se bazează pe încredere, pe respect, este una care împlinește și care oferă securitate emoțională. Cei doi trec ușor (sau mai ușor) peste greutăți, au un grad mai mare de toleranță și se bazează pe niște principii clare de viață, pe care le au în comun. Și chiar dacă lucrurile nu sunt întotdeauna roz, dragostea învinge de fiecare dată.”