Unii adulţi asociază Crăciunul cu farmecul copilăriei. Magia Sărbătorilor nu dispare nici la maturitate dacă de mici ne-a fost inspirat spiritul Crăciunului.
Aşadar, la vârsta maturităţii, avem şansa de a creiona copiilor noştri un Crăciun pe măsură.
Psihologul Nicoleta Andrei explică de ce suntem atât de fascinaţi de sărbătoarea Crăciunului.
„Adulţii asociază Crăciunul cu bucuria de a dărui. De Crăciun sărbătorim naşterea Domnului. Darul cel mai de preţ pentru orice om este tocmai naşterea unei noi vieţi. Aşadar, Crăciunul are o semnificaţie deosebită pentru orice om” explică aceasta.
În cazul copiilor Crăciunul este asociat cu bucuria din sânul familiei. De Crăciun se adună toată familia iar părinţii sunt voioşi.
Nu în ultimul rând Moş Crăciun este cel care dă farmec Crăciunului.
„Moş Crăciun este acel bunic pe care şi l-ar dori toţi copiii. În general bunicii sunt mai darnici şi permisivi cu copiii. Se creează o legătură specială între copil şi bunic. Faptul că Moş Crăciun este un om de vârsta a treia care împarte cadouri şi veselie în jur îi determină pe mulţi copii să-l vadă ca pe bunicul ideal”, explică psihologul.
Doar de tine depinde ca cel mic să aibă o copilărie magică în care Moş Crăciun există, iar spiritul Crăciunului să-l vegheze şi când ajunge la maturitate.
La vârsta de doi ani predomină gândirea simbolică a copilului, aşa că acesta este pregătit să înţeleagă existenţa Moşului. Între 4 şi 7 ani apare gândirea intuitivă, iar copilul tău va fi fascinat de povestea magică a lui Moş Crăciun. Abia la vârsta de 7 ani începe să se manifeste şi gândirea abstractă a copilului, aşa că va începe să aibă primele suspiciuni legate de Moş Crăciun.
Aşadar, îi poţi oferi micuţului tău în jur de cinci ani de gândire magică, cea în care Moş Crăciun există.
Ei bine, copilaşul va sesiza şi singur spiritul Crăciunului dintr-un film de sezon sau din discuţiile cu ceilalţi copii de la grădiniţă.
Spiritul Crăciunului şi relaţia copilului cu Moş Crăciun se construiesc în timp.
„Pregătiţi-i copilului câte o tradiţie nouă de Crăciun în fiecare an pentru a hrăni gândirea magică a acestuia”, te sfătuieşte Nicoleta Andrei.
E important să-i povesteşti micuţului de Crăciun punând accentul întâi pe aspectul emoţional al Sărbătorilor, pe bucuria de a dărui, şi nu pe cadoul în sine.
Evidenţiază Crăciunul ca pe o sărbătoare a familiei, în care dăruim în primul rând dragoste şi afecţiune celor din jur.
Iată cum poţi să-i hrăneşti fantezia copilului într-o lume în care Moşul are o viaţă tot mai scurtă în rândul copiilor.
Spune-i copilului tău că Moş Crăciun va veni întotdeauna, atâta timp cât crede în el. Dacă cel mic află de la alt copil că la el nu vine Moş Crăciun, ci părinţii sunt cei care pun cadoul sub brad, iată ce îi poţi spune copilului tău.
Pe de o parte, îi poţi explica faptul că pentru unii copii care nu mai cred în Moş Crăciun părinţii sunt cei care oferă cadourile. Pe de altă parte, îi poţi certifica faptul că uneori Moşul comunică direct cu părinţii. Îi poţi spune că Moşul ajunge uneori mai devreme aşa că lasă cadoul în grija părintelui căruia îi revine sarcina de a-l pune sub brad.
Astfel copilaşul tău va crede în continuare în Moş Crăciun, chiar dacă alt copil i-a spus contrariul.
La fel poţi proceda şi dacă tu eşti cea prinsă cu mâna pe cadou sub bradul împodobit. Asigură-l că tu comunici des cu Moş Crăciun şi el te-a instruit să pui cadoul sub brad.
Pentru a evita să fii prinsă de copilul tău colaborează cu membrii familiei şi realizează nişte ritualuri cu cel mic. De exemplu, baia în ajunul Crăciunului reprezintă atât o tradiţie de care se bucură cei mici, cât şi un bun prilej de a-l ruga pe tati să aşeze cadourile sub brad fără să fie prins.
Ce te faci în cazul în care lui Moş Crăciun i-a picat barba în timpul serbării de la grădiniţă? Este important ca explicaţia în ceea ce priveşte existenţa Moşului să ţină cont de fond şi nu de forme. Aşadar, îi putem spune copilului că Moş Crăciun este un personaj misterios, cu puteri magice care are multe ajutoare, printre care şi bărbatul costumat în Moş Crăciun de la grădiniţă.
Psihologul conchide că este foarte important să prelungim cât de mult putem magia copilăriei, deci şi relaţia magică a micuţului cu Moş Crăciun. Astfel, ne bucurăm şi mai mult de spiritul Crăciunului la maturitate.