Spune-mi…unde te afli si ce faci in momentul asta? Zambesti sau esti cu gura pana la urechi? Ei bine, asta ar cam trebui sa faci acum. Indiferent unde te afli!
Pastreaza-ti zambetul pe buze, pentru ca ai toate motivele! Terapia prin ras ne face sa fim mai optimisti si ne ajuta sa ne relaxam si sa depasim cu succes tensiunile si problemele zilnice. Rasul este unul din principalii factori ce contribuie la eliberarea emotiilor negative si iti reda starea de buna-dispozitie.
In concluzie, nu trebuie sa pierzi nici o ocazie de a te bucura de viata!
Se pare ca rasul este un medicament-minune. Cercetatorii britanici au demonstrat ca sistemul imunitar al optimistilor se opune mai bine bolilor decat sistemul imunitar al celor pesimisti.
Cum actioneaza, de fapt, rasul? In timp ce radem, in organismul nostru sunt eliberate endorfine sau hormonii fericirii, care au actiune euforizanta, dar si de suprimare a durerii. Endorfinele – substante produse de creier – actioneaza similar medicamentelor de calmare a durerii. Spre deosebire de medicamente insa, endorfinele nu au efecte secundare si nici nu provoaca dependenta. Ele au rol de stimulare a celulelor care se ocupa cu activitatea antibacteriana, antivirala, antimicotica si antitumorala a organismului uman.
Cateva minute de ras sanatos cresc concentratia de anticorpi in sange, contribuie la imbunatatirea alimentarii cu sange a tesuturilor, stimuleaza sistemul nervos si pe cel endocrin.
Primele grupuri de terapie prin ras au aparut in India, la jumatatea anilor ‘90, fiind inventia doctorului Madan Kataria. Formula functiona astfel: la o rasoteca, specialistul aduna in jur de douazeci de cursanti pe care ii ajuta, prin intermediul exercitiilor respiratorii si a tehnicilor de relaxare sa redescopere beneficiile rasului spontan.
Sedintele de terapie durau 30 de minute, timp in care nu se spuneau glume, ci se exersa rasul, ca orice alt exercitiu. Ceva de genul: „atentie, inspirati, radeti!”. Si chiar nu era nevoie de nici un banc haios pentru ca multimea sa izbucneasca in ras.
In prezent, radem putin mai mult de un minut pe zi, contra 20 de minute inainte de primul razboi mondial. Copiii rad in medie de 400 de ori pe zi, in comparatie cu adultii, care rad cam de 15 ori pe zi.
Cercetatorii de la Universitatea Stanford (California), au demonstrat ca rasul este un „drog”, deoarece activeaza aceeasi centri nervosi ca si cocaina, banii sau un chip atragator. Acest studiu ajuta la identificarea unor noi tratamente impotriva depresiei si a diverselor forme de dependenta
Peste tot, cu zambetul pe buze
Psihologii spun ca putem sa radem chiar si fortat si ne recomanda oricare din felurile de ras de mai jos: 1. Rasul comic: este cea mai intalnita forma de ras sanatos si este caracteristic celor care au simtul umorului dezvoltat. Psihoterapeutii il recomanda in special pentru situatiile amenintatoare. Este cea mai naturala forma de ras. 2. Rasul placerii: este forma in care comunicam celor din jur starea buna in care ne aflam. Este molipsitor si cel mai agreat de cei care ne inconjoara. Din aceasta categorie face parte si rasul indragostitilor, care exprima starea de fericire. 3. Rasul nervos: este provocat de senzatia de frica, si sa ne ajuta, intr-o oarecare masura sa ne eliberam de tensiunile psihice. Desi apare in momente nefericite, psihologii ne sfatuiesc sa nu incercam sa il oprim pentru ca are rol important in reechilibrarea psihica. 4. Rasul sarcastic: ne ajuta sa ne ascundem furia. Este folosit, in general, de persoanele autoritare. Nu este recomandat de medici, insa nici nu trebuie reprimat.
5. Rasul de neincredere: il folosim atunci cand ni se aduce o lauda pe care consideram ca nu o meritam, cand ni se face o promisiune in care nu credem sau cand cineva ne critica pe nedrept. Este un fel de reflex de aparare.