Plangacioasa

.

Si baietii plang cateodata, dar fetele mari nu. Orice ar spune versurile, hai sa demitizam plansul! Majoritatea stereotipurilor despre plans se leaga de sexe.

Se deosebeste plansul la barbati de plansul la femei? Te ajuta sau mai rau iti face? Trecem in revista mituri si adevaruri despre ultimul trend in psihoterapie: plansul.

Zoe, fii barbata!

„Mai stii cand ai plans ultima data?”- o intrebare pe care o regasesti in multe interviuri cu vedete. De ce? Pentru ca e general acceptata ideea ca plansul e strans legat de emotie, de intimitate, de spatiul personal. De accea nu suna prea bine sa fii vazuta ca plangi in public. Nu iti cumperi rimel waterproof, pentru ca e greu de demachiat!? Da, bine, cum zici tu. Adevarul e ca o femeie e mai predispusa la plans decat un barbat. Motivul e simplu: asa te-a invatat mamica.

Au fost facute experimente in care bebelusii imbracati in albastru erau incurajati sa fie puternici, iar cei imbacati in roz sa fie gingasi. Daca un baietel se loveste, prietenii lui il ignora pana cand revine la joc; fetitele opresc jocul si o consoleaza pe prietena lor. Mai e nevoie sa subliniez ca se mentine comportamentul asta si la maturitate?
A curs multa cerneala despre lacrimi. Stiu ca iti place versiunea scurta, asa ca  afla ca exista trei tipuri de lacrimi: lacrimile care iti tin in permanenta corneea umeda – lacrimile bazale. Mai sunt lacrimile-reflex, care apar cand iti intra ceva in ochi sau cand tai ceapa. Apoi, sunt lacrimile psihologice. Evident, se leaga de o emotie puternica – fericire sau tristete – ori de durere fizica. Oamenii de stiinta au descoperit ca in lacrimile psihologice exista o concentratie mai mare de proteine decat in lacrimile-reflex. De aici ideea ca plansul e o descarcare benefica pentru organism. Si atunci, de ce sunt femeile considerate mai plangacioase?

Conteaza lentila prin care privesti realitatea: un barbat care plange va fi considerat sensibil si chiar admirat, pe cand o femeie care plange e mai degraba considerata slaba. De ce? Pentru ca toata lumea se astepta de la o femeie sa se exprime asa, pe cand de la un barbat, nu.

Arma secreta de sub gene

…nu e privirea patrunzatoare, ci plansul manipulativ. E deprins in copilarie si, daca nu e corectat la timp, devine un fel de reflex pentru cand nu iti convine ceva. Stii si tu persoane care pot plange la comanda. Dar, in afara de cazul in care manipulezi pe cineva, plansul are vreun folos? Nu exista raspunsuri clare, dar un lucru e cert: te simti mai bine dupa ce plangi. Poate si pentru ca orice alta stare decat aceea de tristete sau suparare e prin contrast mai buna. Un om care sigur va incuraja plansul e terapeutul tau. Nici aici nu exista vreo formula magica: pur si simplu, daca te simti atat de securizata emotional incat iti „permiti” sa fii vazuta ca plangi, probabil ca terapia e mai aproape de succes decat de esec.

Plansul arteziana

Un alt beneficiu al plansului: aduce echilibrul. Nici nu iti dai seama ca zi de zi acumulezi resentimente, ganduri negative, frustrari care, ai ghicit!, trebuie sa si iasa afara. Probabil ca ti s-a intamplat sa izbucnesti in plans pentru ca ai varsat cafeaua sau fiindca si s-a dus un fir de la ciorap. Nu era un motiv, ci mai degraba un declansator pentru tot ce tii in tine (fiindca nu e acceptabil sa plangi de fiecare data cand  simti nevoia). Poate ti s-a intamplat si plansul solitar: cand esti singura, in dus sau cand  asculti melodiile tale de suflet, te pocneste subit melancolia. Nici tu nu stii exact de ce plangi. Chiar e nevoie de un motiv pentru orice? E perfect normal si mai des intalnit decat ai crede. Ia sun-o pe prietena ta cea mai buna si intreab-o.

Cat despre plansul cand vezi o scena de dragoste, e expresia clasica a faptului ca poti sa empatizezi chiar si prin ecranul televizorului, fiinta sensibila ce esti!
In perna sau in pumni, singura sau in public, din dragoste sau de necaz, plansul face parte din viata. Nu incerca sa-l stergi cu buretele, foloseste mai bine o batista.   

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale