Când o relație se încheie, partenerii aleg să întrerupă legătura, dar există și situații în care cei doi decid să rămână prieteni.
Atunci când nu există copii la mijloc, este ușor să te desparți și să întrerupi orice legătură. Sunt însă și anumiți oameni care, chiar și fără să aibă copii, vor să mențină legătura. Însă ce se întâmplă când unul dintre cei doi începe o altă relație, dar nu poate întrerupe legătura cu fostul? Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, a explicat mai bine într-un articol pe Libertatea.
Sunt anumite situații când menținerea unei legături de prietenie cu fostul sau fosta este un lucru normal, după cum a subliniat Ioana Marinescu, cum ar fi:
- Dacă relația nu a fost serioasă sau de durată și cei doi au realizat că nu aveau chimie;
- Dacă actualul partener îl cunoaște pe fostul partener, fiind într-un grup de prieteni comuni;
- Dacă sunt copii la mijloc.
Există însă și situații în care prietenia cu fostul sau fosta poate crea tensiuni în relația actuală, de exemplu:
- Dacă cei doi comunicau pe ascuns;
- Dacă partenerul actual a descoperit mesaje nepotrivite;
- Dacă despărțirea a fost recentă și există posibilitatea unor „resturi” de sentimente;
- Dacă legătură se reia brusc, fără vreo prietenie în prealabil.
Citește și: Ghosting-ul, „boala” relațiilor moderne – ce este și cum îl recunoști?
Citește și: Cum îți dai seama când gelozia din relație depășește limitele normale și devine toxică
Citește și: Cum poți seta limite sănătoase într-o relație de dragoste
Citește și: Reproșurile și resentimentele în relația de cuplu: cum erodează iubirea
Ce poți face dacă partenerul menține legătura cu fosta? Înainte de toate, fă o introspecție. „Verifică de ce anume te deranjează”, este sugestia Ioanei Marinescu. „Poate nu ai destulă încredere în partener, poate ești nesigur pe relația voastră sau poate suferi de lipsă de încredere în propria persoană”.
Mai apoi, comunică deschis cu partenerul. Nu arunca acuzații, ci pune întrebări clare, concise, care să se concentreze pe ce simți tu. Ține-ți emoțiile sub control și evită disputele, pentru că acestea din urmă nu vor duce la vreun rezultat pozitiv.
Un alt lucru foarte important este să eviți să îți imaginezi scenarii. „De cele mai multe ori, scenariile pe care le creăm în mintea noastră sunt destul de departe de realitate, așa că dacă ai găsit un mesaj sau un apel suspect sau dacă cineva ți-a semnalat o situație, ar fi bine să nu intri în vârtejul scenariilor, ci să aștepți să discuți cu partenerul despre această situație și să vezi care este realitatea”, arată Ioana Marinescu.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare februarie 21, 2022 6:51 pm