Câtă libertate să îi laşi iubitului

.

„Bărbaţii vor de la partenera de cuplu ce vor şi de la lenjeria lor intimă: susţinere şi puţină libertate.” Iată un citat pe cât de amuzant, pe atât de adevărat.

În orice relaţie există următoarea dilemă: ar trebui să-i arăt mai multă afecţiune sau să-i ofer mai mult spaţiu? Situaţia este delicată pentru că dacă îi oferi mână liberă, s-ar putea să se simtă neglijat, iar la polul opus, îl poţi sufoca cu prea multă atenţie.

Atunci ce de făcut? De unde ştii câtă libertate şi câtă atenţie să îi oferi? Salee Reese, specialist în relaţii de cuplu, consideră că într-o relaţie ar trebuie să ai întotdeauna speranţă, niciodată aşteptări.

În cabinetul specialistului au păşit multe persoane ale căror relaţii s-au destrămat din cauza aceleiaşi probleme: prea multe aşteptări ce îngrădesc libertatea partenerului.

Scenariul este clasic: el te caută tot mai rar, iar tu îi spui, într-un moment de sinceritate maximă,  că suferi pentru că nu îţi mai acordă atâta atenţie ca la început şi că ţine prea mult la independenţa sa. Totodată, îl rogi să îţi ofere mai multă afecţiune. Nu după mult timp el încheie relaţia. Ţie nu îţi rămâne decât să te întrebi de ce a fugit când tu nu ai încercat decât să fii sinceră cu el.

Reese te sfătuieşte, în astfel de situaţii, să ştii să faci diferenţa dintre sinceritate şi captivitate. De fiecare dată când simţi că el îşi ia prea multă libertate, nu încerca să pretinzi ceva de la el.

El nu este dator să îţi ofere nici atenţie, nici afecţiune. Acestea sunt lucruri pe care trebuie să aştepţi să le primeşti, fără să le ceri în avans, consideră specialistul. Ele sunt spontane şi oferite necondiţionat partenerului. În momentul în care le ceri răspicat, sub pretextul comunicării deschise în cuplu, îl forţezi pe iubitul tău să te iubească, ori dragoste cu sila ştim că nu se poate. Pe această cale îl vei îndepărta, chiar dacă iniţial el nu şi-ar fi dorit despărţirea.

Poţi alege să fii sinceră, dar ia de fiecare dată în considerare şi nevoile lui atunci când îi dezvălui ceea ce simţi. Exprimă totul ca pe o dorinţă de viitor, nu ca pe o nemulţumire din prezent, mai atenţionează Reeese.

Evită abordările clişeice şi forţate de tipul: „trebuie să facem relaţia să funcţioneze”. Un amic mi-a povestit la un moment dat cum se inhibă atunci când un lucru banal devine o obligaţie. Dacă transformi relaţia de cuplu într-o dictatură, fii sigură că îl vei înhiba pe iubitul tău. Cel mai bine este să îi prezinţi opţiunile şi să îl laşi să aleagă chiar dacă te temi de alegerea sa.

Atunci când îl vezi că se îndepărtează întreabă-l dacă ai de ce să îţi faci griji. Adesea considerăm că bărbaţii sunt singurii care au nevoie de independenţă pentru a-şi proteja sentimentele. Aşa că luăm lipsa lor de ataşament ca pe ceva normal şi uităm cu uşurinţă de sentimentele noastre, mulându-ne exclusiv pe ceea ce îşi doreşte păartenerul de cuplu.

Totuşi, nu îţi împovăra iubitul cu sintagma „trebuie să” şi cu tot felul de aşteptări, într-o obsesie de a-l poseda. Dacă nu pui presiune asupra lui, partenerul de cuplu te poate suprinde şi poate deschide noi orizonturi în relaţia voastră.

Foto: Shutterstock
 

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale