„Oaia neagră”, un simptom al întregii familii

.

De când te ştii, eşti considerată „oaia neagră” a familiei? Părinţii au preferat-o întotdeauna pe sora ta? Orice ai face, nu îi poţi mulţumi pe ai tăi? Nu crede chiar tot ce ţi se spune, s-ar putea să nu aibă dreptate când te critică.
Copilul care poartă această povară se dezvoltă marcat de ce i se spune. Ar putea avea mai puţină încredere că poate reuşi în viaţă şi crede că sunt adevărate toate criticile care i se aduc. Deloc surprinzător, chiar va deveni „prost”, „leneş”, „neîndemânatic” etc. Dar problema nu este de fapt a lui, ci a întregii familii.
Copilul crede ce îi spun adulţii
Atunci când un grup disfuncţional de oameni se află în dificultate şi este copleşit de ruşine pentru anumite fapte reprobabile care s-au întâmplat, va găsi o persoană pe care o consideră vinovată de nefericirea tuturor. Fiecare în parte vrea să se simtă bine şi să creadă despre sine însuşi că este bun, aşa că trebuie să găsească un responsabil. De obicei, acesta este „veriga slabă”: un om care nu se poate apăra prea bine, care a greşit într-un fel în trecut sau care acceptă fără să protesteze criticile care i se aduc. Copiii sunt victimele ideale pentru a primi acest rol. În familiile în care unul dintre părinţi se confruntă cu o dependenţă (alcool, jocuri de noroc etc.) sau are o personalitate dificilă, cel puţin unul din descendenţi va purta această etichetă.
„Eticheta” rămâne
Pe măsură ce cresc, cei care joacă rolul de „oaie neagră” nu pot scăpa de această etichetă şi continuă să fie consideraţi vinovaţi şi să creadă şi ei înşişi lucrul acesta. Iar restul familiei nu îi va lăsa să scape cu uşurinţă. Toţi au nevoie de cineva pe care să-şi arunce frustrările. Dacă ar renunţa la acest „joc”, ar trebui să facă faţă realităţii şi să se vadă pe ei înşişi într-o lumina mai proasta. Iar „ţapul ispaşitor” îşi însuşeşte criticile celorlalţi şi ajunge sa creada cu adevarat ca nu este bun de nimic, ca nu merita sa fi e iubit etc. Chiar şi când acesta reuşeşte sa paraseasca familia, tot este considerat cauza tuturor problemelor pe care cei ramaşi acasa le întâmpina.
Nu conteaza cât timp a trecut, pentru ca au în continuare nevoie ca sa-şi proiecteze sentimentele negative pe care le simt pe altcineva. Unii vor gasi o alta „oaie neagra” sau vor continua sa-şi verse naduful pe persoana absenta. Dar foarte rar se întâmpla ca individul blamat sa reuşeasca sa paraseasca familia toxica. Daca te afli într-o situaţie de felul acesta, ar trebui sa te distanţezi macar emoţional de ei. Un psiholog sau o persoana din afara familiei, care te iubeşte şi te preţuieşte, ar putea sa te ajute sa descoperi cine eşti cu adevarat şi sa te sprijine pe calea schimbarii.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton