Sigur ai auzit de cazurile în care o femeie rosteşte accidental numele altui bărbat, în loc de numele actualului iubit. Dacă ţi s-a întâmplat chiar ţie şi eşti confuză,…
… specialiştii îţi oferă dedesubturile acestei mici greşeli, dar care te poate costa mult.
Ei bine, fenomenul este involuntar şi nu ascunde neapărat intenţii necurate din partea ta, crede psihologul Ştefania Asan.
Psihologul consideră că este foarte important contextul în care rosteşti numele altui bărbat în loc de numele iubitului. Poţi face acest lucru dacă persoana respectivă te-a marcat, nu neapărat pe plan romantic sau sexual, ci în general.
De exemplu, poţi rosti numele în mod eronat dacă abia ai vorbit cu persoana respectivă şi discuţia a avut un impact asupra ta. Într-un astfel de caz nu trebuie să te gândeşti automat că persoana respectivă te atrage sexual sau romantic.
În cazul în care accidentul se întâmplă în timp ce faceţi sex, îţi poţi pune câteva întrebări.
Psihologul consideră că poţi rosti, în mod eronat, numele unui bărbat cu care nu poţi avea legătura pe care ţi-o doreşti sau a unui bărbat cu care tocmai ai încheiat o relaţie.
Asan atrage atenţia asupra faptului că, în general, persoana al cărei nume l-ai rostit în mod accidental este o persoană foarte prezentă în gândurile tale şi care a produs un impact puternic asupra ta, indiferent de natura acestuia.
De ce rostim numele altui bărbat în timpul somnului?
Cineva se plimbă prin gândurile tale ziua şi noaptea când pui capul pe pernă? Atunci sigur ţi-ai imaginat terifiantul scenariu în care iubitul tău, cu o falcă-n cer şi una-n pământ, te întreabă, când te trezeşti, cine e X şi ce ai făcut cu el în somn… dar în viaţa reală?
Profesorul Jim Horne, director al „Sleep Research Centre” şi autor al cărţii „Sleepfaring: A Journey Through the Science of Sleep” explică de ce se petrece acest accident.
În primul rând, dacă ştii că l-ai visat, iar în vis îl strigai pe nume, nu-ţi face griji. Niciun om nu vorbeşte în somn în timp ce visează, deoarece în acea stare de somn profund corpul este paralizat, iar rostirea unui cuvânt este imposibilă, spune profesorul.
Atunci de ce este fenomenul involuntar? Poţi rosti într-adevăr numele unui alt bărbat într-o stare de somnolenţă mai superficială, stadiu în care pierzi contactul cu realitatea, dar nu visezi. Însă nici în această stare nu poţi formula propoziţii, cuvintele fiind cel mai adesea stâlcite şi de neînţeles pentru cel care le aude, arată dailymail.co.uk.
Dacă vorbeşti în somn cel mai porbabil nu-ţi vei aminti ce ai spus, dar te vei trezi la gândul că „tocmai ai vorbit în somn”.
La întrebarea dacă este până la urmă posibil să rosteşti fără voinţa ta numele altui bărbat, profesorul admite că există posibilitatea, deoarece, în acea stare de somnolenţă, pierzi controlul asupra a ceea ce gândeşti şi spui.
Horne menţionează că lucrurile rostite în somn au legătură cu ceea ce gândim în general, dar pot fi şi cuvinte spuse la întâmplare.
Profesorul avertizează că, cu cât te gândeşti mai mult la vorbitul în somn şi rostirea unui cuvânt nedorit, cu atât eşti mai predispusă accidentului.
Totuşi, nu te ambala. Horne afirmă că doar 5% dintre oameni vorbesc în somn. Foto: Shutterstock