Pe lânga examenele de care te temi parcă mai mult tu decât el urmează şi balul de absolvire. Prilej de bucurie, dar şi de griji în plus pentru tine.
Din ce în ce mai mulţi tineri, dar şi tinere, încep să-şi facă un titlu de glorie dacă se îmbată cu această ocazie. Dar ai putea să-i spui adolescentului tău că balul va fi un test al maturităţii. Dacă va arata ca ştie când să se oprească şi va petrece fără incidente, va putea să se bucure de mai multa libertate în viitor.
În căutarea rochiei perfecte
În ceea ce priveşte vestimentaţia, uneori fetele îşi doresc rochii peste posibilitaţile parinţilor. Dacă te afli într-o asemenea situaţie, poţi negocia cu ea şi găsi ceva pe masura aşteptărilor ei, dar şi a buzunarului vostru. Aţi putea face şi un pact, sugereaza psihologul Cristina Ion-Radulescu: adolescenta va strânge din banii de buzunar şi din ce îi vei mai da tu ca rasplata pentru diverse servicii pe care le va face într-o anumita perioadă. Dupa care, îi vei da în plus o sumă egală cu cea pe care a economisit-o ea. Astfel, va avea şi posibilitatea sa îşi ia o rochie frumoasa, dar va învăţa şi să fi e responsabila şi sa-şi chiverniseasca bine banii.
Încredere câştigată
Mai greu este să previi anumite comportamente care pot duce la consecinţe mai grave. Băutura va fi accesibilă, mai ales daca adolescenţii au peste 18 ani. De aici până la consum exagerat şi apoi la anumite acte iresponsabile nu este decât un pas.
În plus, tentaţia etnobotanicelor sau a altor droguri ar putea fi mai mare acum. Pe de o parte, ar fi bine să nu adaugi mai mult stres decât este nevoie în această perioadă. Nu găsi probleme chiar şi acolo unde nu sunt. Poate copilul tău a dovedit pâna acum ca este responsabil şi te poţi baza pe el. Cel mai probabil o seară ca aceasta nu îi va schimba opţiunile.
Supraveghere din umbră
Daca ai deja ceva semnale de alarmă, ar trebui să fii mai atentă. Chiar daca pe moment se va supăra, ai putea sa îi impui anumite limite, cum ar fi sa vina mai devreme acasă. În plus, vorbeşte cu un adult care va fi prezent sa îl supravegheze mai îndeaproape, fără ca el să observe. Totuşi, fii subtilă. Nu îl dădăci de faţă cu colegii lui. Comunica cu el, şi nu doar despre aceasta situaţie. Ar fi bine sa aveţi obiceiul de a vorbi şi a va împartaşi problemele, comentariile şi aşteptările voastre. Astfel, nu va trebui sa ai o discuţie „speciala” cu el în situaţii „speciale”, ci va fi fi resc sa îi spui şi despre temerile tale şi vei şti ce gândeşte şi ce părere are despre anumite subiecte.