Monogamia în serie poate deveni o problemă

.

Ai avut mai multe relaţii serioase de-a lungul timpului, nefiind nici adepta aventurilor, dar nici convinsă că în viaţă îţi este sortit un singur bărbat? Atunci ai experimentat…
… şi tu monogamia în serie.

Deşi se vrea a fi o cale de mijloc, monogamia în serie nu este o soluţie de viitor. Aşa că e timpul să afli mai multe despre ea.

De ce sunt unele femei monogame în serie?

Eşti curioasă de ce ai avut mai multe relaţii serioase fără pauze în care să rămâi singură? Doi psihologi îţi explică motivele pentru care nu ai reuşit să păstrezi fostele relaţii şi ai început imediat altele.

„Monogamia în serie a apărut ca urmare a normelor sociale şi reprezintă o alegere sigură pentru o femeie din mai multe puncte de vedere: moral, fizic, emoţional sau financiar”, apreciază psihologul Petrică Alexa.

Mai exact, o serie de relaţii monogame nu te transformă într-o femeie „uşoară”, dar nici nu te leagă de un singur bărbat care nu te face fericită. Mai apoi, eviţi relaţiile pasagere cu bărbaţi oarecare, ce pot pune în pericol siguranţa ta fizică.

Specialistul este de părere că doamnele şi domnişoarele sunt ceva mai sensibile, aşadar, o despărţire produce un dezechilibru emoţional mai mare decât în cazul domnilor. Aşa că încerci să refaci echilibrul cu ajutorul unei noi iubiri.

Uneori şi stimulentul financiar te determină să începi imediat o altă relaţie serioasă.

Psihologul Petrică Alexa afirmă că monogamia în serie este o încercare a femeii de a găsi fericirea în braţele unui bărbat.”Dacă apare un nou bărbat cu gesturi romantice de curtoazie, ea va sări peste etapa post despărţire în care ar trebui să mediteze asupra fostei relaţii”, apreciază specialistul.
 
În viziunea sa, fenomenul nu reprezintă o afecţiune psihologică, ci pur şi simplu, o trăsătură feminină, o încercare de a fi fericită fără să încalci normele morale.

De ce o trăsătură feminină? Psihologul Petrică Alexa susţine că monogamia în serie este mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi. În urma unei despărţiri doamnele şi domnişoarele caută astfel să îşi restabilească echilibrul emoţional, în timp ce bărbaţii tind să găsească rezolvări care nu implică o nouă relaţie.

Psihologul Nicoleta Andrei vede în schimb monogamia în serie ca pe o imaturitate emoţională a femeii, care izvorăşte din felul în care ea se raportează la iubire.

Relaţia anterioară te poate lăsa cu impresia că eşti privată de iubire, aşa că începi o serie de relaţii monogame în încercarea de a fii mereu cu „rezervorul de iubire” plin, explică specialistul.

Felul în care ne-am raportat la iubire în copilărie este deosebit de important. „Imaturitatea emoţională este cauzată de un exces sau o privare de iubire în primii ani de viaţă”, descrie psihologul Nicoleta Andrei.  În ambele situaţii ajungi pe viitor să te raportezi la iubire ca la o recompensă sau o confirmare.  Astfel, închei o relaţie dacă nu mai simţi că primeşti iubire şi începi imediat o alta din nevoia de a fi recompensată.

Cum poţi ieşi din serie pentru a deveni doar monogamă?

În loc să priveşti noua relaţie ca pe o reconfirmare a propriei persoane, mai bine încearcă să  rămâi singură o perioadă. Poţi afla mai multe despre tine analizând fosta relaţie, nu intrând într-una nouă!

Psihologul Petrică Alexa le-ar reproşa femeilor mai mult decât bărbaţilor faptul că se lasă conduse de impulsul de a începe o altă relaţie, fără să analizeze de ce s-a sfârşit fosta. Astfel, rişti ca istoria să se repete şi să dai naştere monogamiei în serie.  

„Femeia trebuie să analizeze motivele pentru care relaţiile nu au funcţionat şi să vadă cum s-a schimbat în plan personal în urma relaţiilor”, afirmă psihologul Nicoleta Andrei. Păstrează tot ce ţi-au adus ele bun şi învaţă din greşeli. Astfel poţi privi cu alţi ochi o nouă relaţie de cuplu, mărind şansele ca ea să nu se sfârşească precum celelalte.  

În plus, specialistul consideră că poţi lungi viaţa unei legături amoroase dacă ştii să accepţi diferenţele din cuplu. „De o maturitate emoţională dau dovadă cele care se completează cu partenerul în loc să prefere similitudinea”, adaugă psihologul Nicoleta Andrei.

Odată ce ai analizat eşecul şi ţi-ai acordat timp să fii tu cu tine poţi spune că despărţirile te-au făcut mai puternică emoţional şi nu rişti să ajungi într-o serie de relaţii monogame.

Foto: Shutterstock
 

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale