Tu crezi în sufletul pereche? L-ai găsit deja? Îl cauţi cu coada ochiului în cafeneaua de lângă serviciu? Sau consideri sufletul pereche o născocire comercială a comediilor romantice?
Ei bine, situaţiile descrise mai sus au toate câte un sâmbure de adevăr.
Potrivit unor psihologi americani, sufletul pereche este un concept supraevaluat care a dat naştere mai multor mituri romantice, dar nu şi realiste.
Iată care sunt cele mai populare mituri legate de sufletul pereche şi explicaţia realistă în ceea ce le priveşte.
1. Fiecare om are un suflet pereche
Să zicem că ai 25 de ani şi tocmai ai încheiat o relaţie de mai bine de cinci ani. Totul a început minunat între voi doi şi ai crezut, în mod evident, că el este bărbatul cu care vei îmbătrâni. Acum, după cinci ani de zile, eşti din nou singură. Cel de care tocmai te-ai despărţit te-a ţinut departe de sufletul tău pereche sau el îţi era cel destinat?
Psihologii îţi recomandă să renunţi la acest stereotip şi să priveşti situaţia realist. Potrivit lor, realitatea ascunde mai mulţi bărbaţi potriviţi ţie din punct de vedere sexual, emoţional şi intelectual. Te-ai despărţit de unul dintre ei? Vei da peste un altul la fel de bun sau şi mai şi.
Din fericire nu există un singur bărbat ce ne este sortit, ci avem mai multe posibilităţi. Alegerea uneia dintre ele depinde şi de contextul în care te eşti.
2. Relaţia cu sufletul pereche este, automat, una perfectă
Cu siguranţă că te simţi mai atrasă faţă de anumiţi bărbaţi şi mai plictisită în prezenţa altora.
Poate ai avut ocazia să fii cu un bărbat care să te facă să te simţi specială şi cu care să ai impresia că te potriveşti sub toate aspectele. După un început de basm, relaţia scârţâie şi îţi spui că el nu era Alesul. Ei bine, potrivit acestui scenariu, Alesul nu există.
În schimb, există bărbaţi cu personalităţi compatibile. De ce se strică unele relaţii în timp? Pentru că atât el, cât şi tu vă schimbaţi sub mai multe aspecte, iar compatibilitatea se diminuează.
3. Relaţia între două suflete pereche ţine pentru totdeauna
Psihologii americani precizează că fiecare om se schimbă odată cu trecerea timpului. De aceea, prietena ta cea mai bună din liceu te sună doar de Sărbători. În orice tip de relaţie interumană, „viaţa” vă poate duce pe drumuri separate.
Uneori dragostea se stinge, iar relaţiile de cuplu se termină pentru că voi vă schimbaţi. Dacă eşti într-o relaţie fericită, eşti sfătuită să trăieşti în prezent şi să te bucuri de fiecare clipă frumoasă. O relaţie poate dura veşnic dacă cei doi preţuiesc timpul petrecut unul cu celălalt şi acordă mereu întâietate relaţiei.
4. Relaţia dintre două suflete pereche este patimaşă
Orice relaţie de cuplu, indiferent de parteneri, este pătimaşă doar o anumită perioadă de timp. În orice caz, nu este aşa pentru totdeauna. Fluturaşii din stomac, fiorii şi emoţiile se duc odată cu trecerea anilor. Ceea ce contează este să găseşti acel om cu care trăirile intense să dureze cât mai mult.
Faptul că, la un moment dat, pasiunea ia locul predictibilităţii şi siguranţei sufleteşti nu înseamnă că cel de lângă tine nu îţi este suflet pereche, ba dimpotrivă.
Acceptă-l pe partenerul tău aşa cum este el şi nu-ţi crea false aşteptări, bazate pe ceea ce vezi în filme, dar nicăieri în jurul tău.
5. Poţi găsi sufletul pereche, dacă vrei acest lucru
Multe cărţi de dezvoltare personală îţi vor spune că depinde doar de tine să-ţi creezi o viaţă romantică de vis.
Însă, mitul este nefondat. Ei admit existenţa liberului arbitru, a norocului şi, chiar, a destinului.
Aşadar, poţi să creezi singură cele mai bune şanse de a-ţi găsi Alesul, printr-un act de voinţă şi deschidere emoţională. Găsirea partenerului ideal ţine, însă, şi de noroc şi soartă. Nu vei fi mereu „omul potrivit la locul potrivit”, chiar dacă eşti deschisă sufleteşte pentru acest context.
6. Marea iubire a vieţii tale este sufletul pereche
Nu vei ştii acest lucru decât în ultima zi de viaţă, cred psihologii. Este posibil, în schimb, să-l vezi drept „marea iubire a vieţii tale”, pe acel bărbat cu care te-ai potrivit cel mai mult.
7. Destrămarea unei relaţii de lungă durată reprezintă pierderea sufletului pereche
Majoritatea relaţiilor au un început şi un sfârşit. O despărţire nu înseamnă un eşec, deoarece avem ce să învăţăm din fiecare relaţie încheiată. Anii petrecuţi împreună cu cineva nu denotă că cel de lângă tine ţi-a fost suflet pereche.
8. Era sufletul meu pereche, deci, se va întoarce la mine
Atunci când partenerul tău se decide să pună punct relaţiei, cel mai indicat este să accepţi acest lucru. În 90% dintre cazuri partenerul care iese din relaţie nu se mai întoarce, apreciază cei psihologii. Aşadar, a-ţi spune că „sigur se va întoarce, pentru că suntem suflete pereche”, va înrăutăţi situaţia.
Este de preferat să respecţi decizia partenerului tău şi să încerci să accepţi despărţirea.
9. Ar trebui să-mi întâlnesc sufletul pereche până la o anumită vârstă
Poţi întâlni un bărbat special indiferent de vârstă. Dacă ai adunat ceva relaţii eşuate cel mai important este să vezi unde ai greşit şi să realizezi ce îţi doreşti cu adevărat de la o relaţie. Astfel, vei ştii să apreciezi corect care bărbat îţi este compatibil.
Ce ar trebui să înveţi din aceste mituri deconspirate? Sufletul pereche, la ora actuală, este, mai degrabă, o noţiune restrictivă care ne creează aşteptări prea mari în ceea ce priveşte viaţa amoroasă şi, automat, dezamăgiri pe măsură.
În realitate, avem mai multe suflete pereche. Este vorba despre acei bărbaţi care ne fac să credem că există suflete pereche, în ciuda fostelor relaţii, tot cu nişte „suflete pereche”. Foto: Shutterstock