Fiecare relație atinge un punct în care acel entuziasm înflăcărat de la început se pierde, dar asta nu înseamnă că relația trebuie să ia sfârșit.
Creierul uman nu este făcut să mențină ani la rândul sentimentele de adrenalină pură și fluturași în stomac cauzate de iubire. Dar doar pentru că entuziasmul acela se pierde nu trebuie să renunți la relație. La început, cei doi parteneri depun eforturi și energie pentru a-și face partenerul fericit. Dar pe măsură ce trece timpul, cei doi se acomodează unul cu celălalt și devin mai pasivi. Astfel, se instalează o oarecare rutină.
Dacă vrei să te desprinzi puțin de acea rutină și să retrăiești intensitatea de la începutul relației, sfaturile de mai jos te-ar putea ajuta.
Petreceți timp departe unul de celălalt
Poate că pare opusul a ceea ce ai vrea, dar timpul petrecut la distanță unul de celălalt va face cu atât mai dulce revederea. În plus, în acel timp vei învăța să apreciezi așa cum trebuie pe cel de lângă tine. Ce poți face în mod concret? Să îți găsești un hobby nou sau să pui în valoare o pasiune mai veche, orice îți face cu ochiul. În acest fel, partenerul tău te va aprecia mai mult ca individ decât ca o simplă jumătate a cuplului.
Atunci când petreceți timp împreună, caută să fii cât mai prezentă în acel moment – și încurajează-ți partenerul să facă același lucru. Asta presupune să asculți ce are cealaltă persoană de spus și să dai deoparte orice distrageri. Acestea din urmă pot veni în multe forme, dar cel mai adesea vine sub forma telefonului pe care îl porți cu tine peste tot. Măcar atunci când ești împreună cu partenerul tău, caută să uiți de Facebook, Instagram, WhatsApp și mail.
Prostiți-vă din când în când
Pentru bună-starea voastră psihică, e bine să știți cum să râdeți și să vă jucați împreună. Faceți glume unul cu celălalt, exact așa cum făceați la începutul relației. Jucați cărți sau Monopoly sau Twister. Fugăriți-vă prin casă, dacă aveți chef. Căutați ca, din când în când, să vă permiteți să fiți și copii, pentru că nimic nu este mai trist decât să uiți că jocul și râsetele nu au limită de vârstă.
După ce ești de mai mult timp cu o persoană, conceptul de întâlniri ajunge să se piardă pe drum și rămâne rezervat în cutiuța cu instrucțiuni pentru începerea unei relații, departe de cea cu instrucțiuni pentru menținerea unei relații pe făgașul corect. Însă nu este nimic rău în a organiza întâlniri în cadrul relațiilor de lungă durată. Acestea pot retrezi la viață relația prin factorul noutate. Stabilește cu partenerul tău să faceți cu rândul – o dată sau de două ori pe lună, unul din voi trebuie să organizeze o întâlnire. Ea trebuie să fie, în mare parte, secretă – cel care organizează întâlnirea trebuie să spună doar când va avea loc, nu și alte detalii.
Analizați toate schimbările în bine pe care le-ați adus unul în viața celuilalt
În relațiile lungi, e ușor să uiți de ce te-ai îndrăgostit de persoana cu care ești. Pentru a-ți aminti, e nevoie de un efort voluntar. Fă, așadar, o listă cu toate modurile prin care persoana cu care ești ți-a făcut viața mai bună până acum. Poți scrie orice, de la lucruri mărunte (cum ar fi faptul că duce gunoiul) la cele mai mari și mai profunde (cum ar fi că te-a învățat să fii mai răbdătoare).