Întâlniri secrete, discuţii fierbinţi la telefon, când soţul nu-i acasă, fluturi în stomac şi o mare povară pe suflet… Un amant îţi schimbă complet viaţa – în bine sau în rău. Iată cinci argumente în favoarea iubirii «vinovate» şi cinci împotrivă
PRO
1. Te face mai frumoasă
Săruturile, atingerile lui, vocea lui – când te gândeşti la iubitul tău, ochii îţi strălucesc, faţa devine mai luminoasă şi parcă şi părul capătă mai mult luciu. Dragostea e cel mai eficient antidot la îmbătrânire. În plus, te determină să nu mai porţi chiloţi decoloraţi, să nu mai amâni epilatul, să nu mai ieşi din casă cu lacul de unghii decojit şi să nu-ţi mai distrugi silueta petrecându-ţi seara cu o pungă de cipsuri şi un pahar de vin roşu în faţa televizorului.
2. Îţi dă energie
Ai momente când te simţi din nou ca o adolescentă.
Te trezeşti dimineaţa plină de energie, iar în autobuz îţi vine să cânţi. Nimic nu te mai doboară – nici muntele de rufe murdare, nici crizele copilului la pubertate, nici maşina de spălat care s-a stricat, toanele şefului sau socrii care s-au hotărât să petreacă o săptămână la voi. Bucuria, pasiunea, buna dispoziţie şi mustrările de conştiinţă îţi ridică adrenalina la nivelul unui alergător de maraton. Iubirea secretă îţi dă aripi şi puterea a două inimi.
3. Îi face bine căsniciei tale
Nu vă mai certaţi fiindcă nu lasă capacul la WC, duminica îi serveşti micul dejun la pat şi parcă nici sexul cu el nu ţi se mai pare insuportabil. Zâmbeşti în loc să te înfurii dacă îţi aduce de ziua ta un fier de călcat şi găseşti resurse să admiri trenuleţul electric pentru care a cheltuit jumătate de salariu. De ce? Pentru că eşti fericită şi te simţi sexy, dar şi pentru că te simţi foaaarte vinovată. Ca să te revanşezi cumva pentru faptul că îl înşeli, devii mult mai drăguţă şi mai tolerantă. Iar dacă, după trei luni, aventura ta secretă îşi pierde farmecul, descoperi că, de fapt, căsnicia ta nu e aşa de rea cum ţi se părea înainte.
4. Te învaţă să gândeşti strategic
Toate trebuie să fie credibile: vizita la mătuşa redescoperită peste noapte, care nu are telefon fiindcă e surdă şi oarbă, faptul că n-ai putut răspunde la mobil pentru că l-ai pierdut, după care – miracol! – l-ai regăsit şi atâtea altele… Trebuie să fii atentă să nu uiţi vreun e-mail sau vreun număr de telefon compromiţător, să treci numele „lui” codificat – la „medicul ginecolog” sau „clientul x”. O relaţie adulterină e ca un joc de şah: cine nu elaborează o strategie, pierde. Aşa înveţi să fii atentă, să îţi planifici cu grijă timpul şi să elaborezi o tactică – lucru care îţi poate fi, mai târziu, de un real folos la serviciu.
5. Te inspiră
„Ce e amorul? E un lung prilej pentru durere, căci mii de lacrimi nu-i ajung şi tot mai multe cere”. Deodată, versurile lui Eminescu încep să aibă sens. Amantul a reuşit ceea ce au încercat în zadar două profesoare de română. Până şi ideea de a scrie tu însăţi o pţzie nu ţi se mai pare aşa absurdă. Te-ar tenta chiar să faci un curs de yoga sau să pictezi copacii înfloriţi. Iubirea te face să vezi lucruri pe care înainte nici nu le băgai în seamă. Şi, cine ştie?, poate descoperi chiar că ai un talent pe care l-ai ignorat până atunci…
CONTRA
1. Îţi poate distruge familia
Teoria sună bine: familia este un capitol, amantul, cu totul altceva. În practică, e însă mai dificil să îţi separi atât de strict trăirile. Ca să nu mai vorbim de riscul de a fi prinsă cu mâţa în sac. Infidelitatea reprezintă unul din principalele motive de divorţ în România. Oare chiar merită amantul să îţi asumi un asemenea risc?
2. Îţi apasă conştiinţa
Dumnezeu a creat nişte reguli pentru protejarea sufletului. Cine minte şi înşală riscă, potrivit Bibliei, să plătească în Viaţa de Apoi. Ateii nu pun mare preţ pe asta, dar chiar şi ei au momente când nu le vine să se privească în oglindă, fiindcă se simt ticăloşi şi murdari. Un lucru e cert: o viaţă dublă e greu de suportat chiar şi de persoanele cu un psihic puternic.
3. Te expune la reacţii impulsive
Peste 80% din oameni au tendinţa de a fi geloşi. Iar gelozia stă la baza multor fapte necugetate. Fidelitatea nu e un antidot la gelozie, dar te fereşte de riscul de a fi prinsă în flagrant.
4.Te obligă să faci eforturi mari
O soţie e nevoită să câştige bani, să îi ducă şi să îi ia pe copii de la grădiniţă, fotbal etc., să facă treburile din gospodărie şi să mai şi doarmă opt ore. De multe ori, cele 24 de ore devin insuficiente pentru toate astea. Iar un amant cere, la rândul lui, timp: întâlnirile, pregătirile pentru întâlnire, confecţionarea alibiului, visele cu ochii deschişi… Ca să faci faţă, ţi-ar trebui un curs de management eficient al timpului. Şi chiar şi aşa, orele cu pricina le „iei” din cele petrecute cu copiii sau din cele în care te odihneşti.
5. Te poate îmbolnăvi
Nici o iubire nu este atât de mare încât să merite să mori pentru ea. De aceea, în cazul unei relaţii „întâmplătoare” folosirea prezervativului e esenţială. Numai că, de când există prezervative, există şi riscul ca ele să se rupă, să alunece sau să „dispară” în focul pasiunii – un risc mortal, dacă ne gândim la viruşi precum HIV, cel hepatic şi alţii…