Ce am schimba la modul de gândire al bărbaţilor

.

Cum privesc bărbaţii egalitatea între sexe? Ca pe o evoluţie de la „femeia la cratiţă, bărbatul la serviciu” la „femeia la serviciu şi la cratiţă, bărbatul la serviciu”.
Cu alte cuvinte, bărbaţii evoluează şi acceptă această egalitate doar unde le convine lor, în rest, preferând să se agaţe de „tradiţii”.

Deşi teoretic suntem egali, încă nu ne împărţim în mod echitabil drepturile şi responsabilităţile. Mai exact, mentalitatea masculină are anumite răbufniri de misoginism pe care ne-am dori să le extirpăm.

Iată ce fel de gânduri ar trebui eliminate din mentalitatea actuală a bărbaţilor, pentru liniştea noastră sufletească!

„Sunt uşoare femeile care…”

Oare câte revoluţii sexuale mai sunt necesare pentru ca femeile să nu mai fie catalogate „c****” atunci când au un comportament sexual identic cu al bărbaţilor? Încă nu putem scăpa de etichete dacă alegem să privim sexul ca pe o plăcere fizică, care se poate petrece şi în afara unei relaţii de cuplu serioase.

Pe plan sexual există numeroase discriminări cu care aproape orice femeie s-a confruntat. Este un risc pentru statutul tău social să ai mai mult de 3 parteneri sexuali la activ (indiferent de vârsta ta), să faci sex de la prima întâlnire (chiar dacă respectivul te place ca persoană, nu te va mai lua în considerare pentru o relaţie) sau să faci sex oral ori anal de la începtul unei relaţii (tipul se va întreba cât de „libertină” ai fost în pat şi cu foştii).

Bărbaţii îşi doresc în continuare femei virgine drept soţii şi amante cu experienţă sexuală. Profită fără regrete de pe urma „promiscuităţii” unei femei, fără să îşi pună întrebări cu privire la propria promiscuitate.

Societatea (reprezentată de ambele sexe, din păcate) promovează ideea că este în natura bărbatului să trateze sexul instinctiv şi superficial, în timp ce femeile, care „se pot abţine”, se cuvine să îl practice doar într-un context sentimental.

Trecând de la planul sexual, la cel sentimental şi familial întâlnim alte mentalităţi care ne râcâie existenţa!

„Este de datoria femeii să…”

Egalitatea între sexe a adus femeilor dreptul la a avea tot atâtea responsabilităţi precum bărbaţii, fără dreptul de a le mai pasa şi lor din responsabilităţile noastre iniţiale. Dacă înainte rolurile în societate spuneau că femeia are grijă de casă, de copil şi de purcel (a nu se citi „soţ” decât dacă ai simţul umorului), iar bărbatul asigură siguranţa financiară, acum lucrurile sunt în sfârşit egale.

Femeile au devenit carieriste şi şi-au dobândit independenţa financiară. Într-o familie, în prezent ambii parteneri îşi aduc aportul bănesc. Doar că purcelul, copilul, casa… au rămas tot pe capul nostru. Nu s-au împotrivit în a ne vedea că punem osul la treabă şi câştigăm un ban în plus, dar se împotrivesc atunci când îi rugăm să învârtă o lingură în sosul de la spaghete sau să spele vasele.

Încă există bărbaţi care impută femeii de lângă ei, după o zi de muncă extenuantă în cazul amândurora, că este de datoria ei să gătească sau să-i calce cămaşa pentru a doua zi. Aşa că singurul sfat, pueril recunosc, este să-l rogi să-ţi calce şi el ţie fusta, pentru a fi chit.

Cât despre comportamentul de zi cu zi, bărbaţii îşi iau multe drepturi şi se înarmează cu multe reproşuri, dacă le urmăm exemplu.

„Eu am voie să… tu nu!”

Nu putem nega diferenţele evidente dintre bărbaţi şi femei. Este normal să nu facem totul la fel. El are mai multă forţă, tu mai multă precizie, dar sub aceste aspecte ar trebui să ne completăm, nu să ne criticăm. E drept că e frumos să îţi deschidă portiera maşinii, iar tu să nu fumezi pe stradă, dar unele reguli nescrise de conduită ar trebui revizuite.

De exemplu, bărbaţii consideră că le stă bine să ridice tonul la locul de muncă. Imediat se trage concluzia că sunt leaderi înnăscuţi. Ei bine, o femeie care ridică tonul este catalogată emoţională, instabilă, iar credibilitatea ei de şef se duce pe apa sâmbetei. Nu critic această mentalitate, dar ea ar trebui să îi vizeze şi pe bărbaţi!  

Un alt comportament ce nu ne convine este că ei au voie să întoarcă capul după femei pe stradă. Dacă i-o faci tu lui, căci ţi-a trecut prin faţă un exemplar irezistibil, eşti lipsită de bun simţ şi nu îl respecţi. La fel, el poate să socializeze cu prietenele tale (iar tu te şi bucuri pentru că ei se înţeleg atât de bine), dar dacă tu glumeşti cu amicii lui, ignoranţa cu care te tratează are un motiv, să ştii.

Nu are sens să ne ascundem după deget. Noi femeile ne turnăm singure cenuşă în cap, în sensul că acceptăm această mentalitate prăfuită a bărbaţilor şi mai punem şi singure paie pe foc. Nu o vom scutura de praf, atâta timp cât o criticăm pe colega de la IT că a ieşit la o bere cu colegul X sau îl lăsăm pe el să bea bere, cât noi frecăm duşumeaua bucătăriei.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale