Jocurile pe calculator şi viaţa de cuplu

.

Dacă simţi că pentru iubitul tău contează mai mult timpul petrecut jucându-se pe calculator decât cel petrecut cu tine, e posibil ca acesta să aibă o dependenţă… tehnică.
Specialiştii vor introduce în noua versiune a Manualului de Diagnostic dependenţa de jocuri pe calculator, ca fiind o dereglare a controlării impulsurilor.

Multe femei se confruntă cu această problemă. Iubitul anulează o ieşire în oraş pentru că mai are de terminat un nivel „complicat” în nu-ştiu-ce joc. Dacă eşti deja familiarizată cu jargonul jocurilor pe calculator iar iubitul tău ţi-a explicat pe un ton grav cât de importante sunt raidurile din World of Warcraft, atunci e cazul să aflii mai multe despre depedenţa de jocuri pe calculator. Asemeni oricărei boli, ea are simptome, dar şi repecursiuni.

Cum îţi dai seama dacă iubitul tău este dependent?

Deşi sună puţin probabil, jocurile pe calculator pot fi la fel de nocive ca şi jocurile de noroc sau o doză de cocaină. Potrivit psihologului Radu Filip, dependentul de jocuri pe calculator are cel puţin cinci dintre simptomele de mai jos.

1. Timpul acordat jocului creşte din ce in ce mai mult, putând ajunge chiar la peste 8 ore pe zi. Iubitul tău se poate priva de la somn pentru a îmbina viaţa cu tine, cea profesională, dar şi jocul pe calculator.

2. Nu poate să întrerupă sau să ţină sub control utilizarea calculatorului. Spune că se mai joacă o jumătate de oră şi ajunge la tine, dar întârzie două ore ? Nu-i semn bun…

3. Orele petrecute pe calculator au efecte negative asupra relaţiilor cu familia, cu prietenii sau asupra unor aspecte profesionale. Atunci când dedică prea mult timp jocurilor, desigur că nu mai acordă suficientă atenţie unor aspecte mai importante.

4. Se produce disocierea real/virtual. Realitatea creată în joc înlocuieşte viaţa emoţională alături de un partener, de exemplu. E posibil să nu mai fie la fel de afectuos, ba chiar să aibă nişte ieşire necontrolate. Frustrarea produsă de pierderea în joc nu ar trebui să se prelungească dincolo de joc.

5. Sunt abandonate anumite hobby-uri sau pasiuni care nu au legătură cu calculatorul. Dacă a renunţat la fotbal împreună cu gaşca sau la ieşirile în locurile lui preferate pentru a sta în faţa calculatorului, jocul devine nociv.

6. Există preocupări şi obsesii în legătură cu jocul chiar şi atunci când sunt desfăşurate alte activităţi. Verifică site-uri de gen, vorbeşte pe forumuri despre joc sau îţi povesteşte ţie cum arată personajul creat de el, în timp ce vă aflaţi într-o sală de cinema, de exemplu.

7. Apare sevrajul atunci când nu se joacă pe calculator – agitaţie psihomotorie, anxietate şi depresie. Cu alte cuvinte, dacă este agitat sau abătut şi brusc işi revine când se aşează în faţa calculatorului, e posibil să-i fi fost „dor” de joc.

8. Sunt minţite persoanele apropiate în legătură cu timpul petrecut cu jocurile. Ţi-a spus că nu poate ieşi din casă pentru că a răcit, dar când îl suni auzi sunetele tipice jocului preferat? Nu-l crede aşa uşor dacă îţi zice că i-a trecut ca prin farmec răceala.

9. Apar simptome fizice, cum ar fi agitaţia psihomotorie a degetelor, uşoare răni la încheieturile mâinilor, dureri de spate, ceafă, umeri, dureri de cap sau dureri ale degetelor. Dacă iubitul tău se plânge de aceste lucruri nu te grăbi să-i dai o doctorie. De vină sunt orele lungi state în faţa calculatorului.

Page: 1 2

    
Vedete din Romania Vedete internationale