Jacques Salome, magicianul comunicarii

.

Am 74 de ani si am fost un infirm in ale comunicarii. Din fericire am cinci copii, iar ei m-au salvat in aceasta directie.Asa a inceput Jacques Salome conferinta pe care a tinut-o zilele trecute…
…in Bucuresti, la FasTracKids. Dat fiind contextul (in sala erau invitati parintii copiilor inscrisi in acest program educational) psihologul francez s-a focalizat mai ales pe nevoile de relationare ale copiilor. Insa pana la sfarsitul conferintei a reusit sa ne convinga de importanta comunicarii interumane, in general.

In librarii rafturile abunda de carti de psihologie. Ele iti promit o comunicare mai buna, o relatie de cuplu mai buna, o viata mai buna. Si ce-i drept, e drept: daca le citesti cu atentie, reusesti sa retii ce scrie acolo si mai ales te straduiesti sa aplici sfaturile primite, lucrurile vor fi mai bune. Din pacate, nu e atat de simplu. Fiindca obiceiurile noastre proaste de a comunica, de a relationa, cladite in ani si ani de zile, fundamentate pe experientele din copilarie, nu se schimba peste noapte.

E nevoie de o intelegere foarte profunda, chiar cutremuratoare, ca sa te hotarasti sa iti schimbi felul de a fi. Iar aceasta schimbare incepe cu un pas foarte greu: sa iti dai seama ca gresesti. Sa recunosti ca nu e numai vina celorlalti. Si sa te hotarasti sa nu mai repeti aceleasi greseli.

Ce mi-a palcut la Jacques Salome a fost chiar… omul. Nu i-am citit cartile inca, desi abia astept. „Vorbeste-mi… am atatea sa-ti spun”, „Curajul de a fi tu insuti”, „Arta de a comunica constient” sunt titluri promitatoare. Dar poate nu m-as fi grabit sa le iau de pe raft daca nu l-as fi vazut, in carne si oase, pe autorul lor. Un batranel scund, firav, insa cu o vitalitate uluitoare. Zambetul lui parea sa lumineze intreaga incapere, iar umorul si vioiciunea spiritului te cucereau pe loc. Un adevarat apostol al comnicarii, in lupta cu izolarea, nefericirea si neintelegerile. Ajungeai sa te intrebi de unde isi ia energia pentru calatoriile, conferintele si dezbaterile pe care le face. Iar raspunsul il deduceai, chiar tu: din fericirea si intelepciunea pe care le-a dobandit.

E greu de descris in cuvinte magia pe care a creat-o in timpul conferintei. Principiul lui pedagogic e destul de simplu, si anume: vizualizarea. Oamenii inteleg mai bine daca au reprezentari concrete. Asa ca pentru fiecare principiu sau concept, dl. Salome avea un obiect: esarfe pentru a ilustra legaturile dintre oameni, inimioare de plus sau flori pentru sentimente si voluntari din public pentru diversele pesonaje: mama, mamica, tata, taticul, copilul etc. Discursul lui era foarte convingator in felul acesta si am inteles cu aceasta ocazie o multime de greseli pe care le faceam cu copilul sau cu sotul meu.

Pe scurt, Salome insista ca exista o diferenta clara intre NEVOILE copilului si DORINTELE lui. Iar pentru ca parintii nu cunosc nevoile reale ale copilului (in afara de hrana, adapost, somn etc), in special nevoile de COMUNICARE sunt cele mai ignorate, se grabesc sa-i satisfaca doar dorintele. Pierd astfel din vedere ca in spatele lui „vreau o masinuta” se ascunde „am nevoie sa ma bagi mai mult in seama”, in spatele lui „doresc o papusa noua” e de fapt „am nevoie sa ma ascuti si sa ma intelegi” etc.

N-am sa-ti rapesc placerea de a-l descoperi singura pe Jacques Salome, ideile si sfaturile sale. Mai adaug doar un singur comentariu al sau, care mi s-a parut semnificativ. La un moment dat, chiar una dintre femeile care era langa el, in fata, ilustrand ceva, si-a abandonat „rolul” si s-a indreptat spre iesire. Practic, i s-a facut rau, aproape de lesin. Fara sa se tulbure, Salome ne-a marturisit:

„Aproape la fiecare conferinta a mea, cel putin unei persoane i se face rau. Pentru ca ceea ce spun eu se adreseaza unei parti atat de bolnave din sufletul celor care ma asculta”. Mai mult, el a interpretat ca etimologic cuvantul „maladie” (boala) ar proveni de la „mal” (rau sau prost) si „dire” (a spune). Si nu s-a sfiit sa puna pe seama proastei comunicari cauzele profunde a celor mai multe boli.

Pentru copii, reteta e simpla: ascuta-l, intelege-l, apreciaza-i valoarea, indiferent care este ea, recunoaste-l ca personalitate unica si te vei putea lauda, mai tarziu, ca ai contribuit la formarea unui adult sanatos, din toate punctele de vedere.

Spor la comunicare!

Foto: Northfoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton