Iubeşte-ţi copilul, fără să-l răsfeţi

.

Creşterea celui mic este o piatră de-ncercare atunci când ai de ales între educaţie şi afecţiune.Iubirea de mamă te face să cedezi în faţa capriciilor lui, iar răsfăţul se instalează.
De cât să te forţezi să rămâi indiferentă atunci când îl pui la colţ, mai bine eviţi astfel de scene, nu-i aşa?

Iată câteva tactici care te ajută să ţii răsfăţul celui mic la distanţă!

Dă-i sfaturi, nu indicaţii

Cheia este să-i explici, nu doar să-i enumeri, ce e bine şi ce e rău. Nu îi spune „nu ai voie să…”, ci „nu e bine să… pentru că”. Accentuează consecinţele faptelor sale asupra lui, dar  şi a celor din jur. Un copil va fi mai receptiv în faţa unor limite trasate sub formă de sfaturi. Depinde de tine ca el să le respecte.

Ţine-te de promisiuni întotdeauna

Dacă i-ai spus că mergeţi la supermarket pentru a cumpăra alimente, nu te întoarce acasă cu o plasă plină ochi cu jucării. Respectă în totalitate programul vostru zilnic. Atunci când greşeşte, aplică pedeapsa pe care i-ai promis-o. Dacă îl laşi să te înduplece o dată, nu te va mai lua în serios a doua oară, oricât de convingătoare ai încerca să fii.

Spune-i poveşti care au o morală

Poveştile sunt modele de viaţă pentru un copil. El le ascultă cu atenţie şi le asimilează. Deşi ai fi tentată să-i arăţi, mai degrabă, unde greşeşte personajul negativ şi  cum fiecare faptă rea nu rămâne nepedepsită, află că accentul trebuie pus pe Binele din poveste. Laudă eroul din basm şi subliniază faptul că binele aduce recompense nu numai personajului principal, ci şi celor din jurul lui.

Cumpără cu moderaţie

Atunci când vine vorba de aspectul financiar, nu-l trata pe cel mic ca pe centrul Universului. Cadourile trebuie făcute doar cu ocazii speciale. Învaţă-l să împartă cu cei din jurul lui totul în mod egal. Atunci când insistă să-i cumperi o jucărie, iar tu nu îţi permiţi, nu-i ascunde acest fapt. În încercarea ta de a-l proteja de greutăţi, ajungi să-l transformi într-un copil răsfăţat. Explică-i faptul că, dacă îi cumperi acea jucărie, nu vei mai avea bani pentru dulciuri timp de o săptămână.

Comunică deschis

Eşti în autobuz sau la coadă la magazin. Profită de aceste momente pentru a-i spune câte ceva despre dinozauri, zeii din mitologia greacă sau istoria românilor. Lărgeşte-i orizonturile de mic. Evită să vorbeşti numai „pe limba lui”, cu multe diminutive şi dragălăşenii. Dacă-l tratezi ca de la egal la egal, se va simţi important. Mai mult, va încerca să-ţi arate cât de „matur” este el…

Păstrează-ţi calmul

Atunci când ridici glasul la el îi arăţi că te-a afectat purtarea lui. Răsfăţul nu este decât un strigăt după atenţie din partea celui mic. Aşa că, va persista pentru că primeşte atenţia ta astfel. Dacă îţi păstrezi calmul obişnuit, îi vei demonstra că nu-i răsplăteşti comportamentul dificil cu un tratament diferenţiat.

Nu încuraja un comportament greşit

Multe mămici acordă mai multă atenţie celui mic atunci când este neascultător sau capricios. În schimb, nu-i acordă o atenţie suficientă în momentele în care el face un lucru bun. Schimbă această abordare! Răsplăteşte-l atunci când e cazul şi laudă-i comportamentul.

Foto: Shutterstock

 

    
Vedete din Romania Vedete internationale