„Nu-mi vine să cred nici acum ce mi s-a întâmplat. Mi-e frică în fiecare zi pentru viaţa mea şi pentru viaţa familiei mele”, este mărturisirea tulburătoare a unei tinere care a fost forţată să se prostitueze în străinătate.
Elena se aşază pe un colţ de scaun şi mă întreabă cu o voce înceată ce ar trebui să spună. Amintirea ororilor prin care a trecut este dureros de vie în sufletul ei, chiar dacă au trecut câţiva ani. „Nu voi uita niciodată. Mi-e frică tot timpul, mă trezesc dimineaţa şi primul gând este că vin după mine”. Se poticneşte şi îşi adună curajul să continue. Printr-o rudă mai îndepărtată, s-a împrietenit cu nişte tineri amatori de distracţie.
Ea abia împlinise 18 ani, muncea din greu la ţară, toată ziua, şi abia aştepta să iasă seara cu ei.
A presimţit pericolul…
„Începuse să îmi placă de unul dintre băieţi. Într-o seară, chiar m-a dus acasă la sora lui să o cunosc”. Tânărul a făcut tot posibilul să îi câştige încrederea şi „părea de treabă”. „Am mai ieşit o dată împreună cu fraţii lui, iar unul dintre ei m-a luat cu maşina şi a vrut să mă ducă la un hotel”, continuă Elena. Atunci şi-a dat seama că pot fi periculoşi.
… dar nu s-a putut apăra
Într-o seară, sora băiatului a convins-o să iasă numai ele două la un suc. A fost prima noapte de coşmar din calvarul care avea să înceapă. Trei bărbaţi le-au urmărit, au băgat-o cu forţa într-o maşină şi au plecat cu ea din ţară. I-au luat buletinul şi au trecut graniţa fără probleme, fără ca vreun vameş să se întrebe unde duc trei bărbaţi o tânără fără bagaje. Elena le văzuse armele ascunse în portbagaj şi i-a fost teamă să spună ceva.
Metoda „Loverboy”
Traficanţii de carne vie au metode rafinate să câştige încrederea fetelor. Elena a fost răpită de acasă, după ce un membru al reţelei a făcut tot posibilul să o cucerească. Metoda „tânărului îndrăgostit” are succes aproape de fiecare dată, iar cazul Elenei, a cărei identitate o trecem sub tăcere, nu este singurul. „De la şantaj emoţional şi ameninţarea familiei, traficanţii ajung la brutalităţi şi crime. Am salvat victime pe care le-am adus în ţară şi am chemat Salvarea la aeroport. Majoritatea au probleme medicale grave, au fost bătute şi chinuite”, ne dezvăluie ororile din spatele acestei „afaceri” subcomisarul de poliţie George Eremia, din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.
TRAUMATIZATĂ PE VIAŢĂ
Elena a reuşit să scape după o scurtă perioadă petrecută pe stradă. „De frică, am făcut tot ce îmi spuneau. Nu eram în stare să reacţionez. M-au scos în stradă şi îmi venea să râd, parcă nu eram eu. Râdeam şi îmi curgeau lacrimile pe obraji”. O echipă de poliţişti a salvat-o în urma unei razii la hotelul unde era ţinută ostatică. Nici acum nu se simte în siguranţă, atâta vreme cât traficanţii îi pot şantaja părinţii. Stă departe de ei şi se fereşte să îi sune. Singură, printre străini, încearcă să-şi refacă viaţa. Îi este greu să mai aibă încredere în oameni şi să zâmbească. Atunci când merge pe stradă, întoarce mereu capul înapoi…
UN FENOMEN ÎN CREŞTERE
Tot mai multe tinere sunt înşelate şi duse în străinătate sub pretexte false, unde sunt forţate să se prostitueze, arată ANITP. Dacă în 2009 au fost depistate 780 de victime, în 2010, numărul lor a crescut la 1.154, iar în prima jumătate a acestui an, poliţia a descoperit deja 400 de victime ale traficului de persoane.