Cearta nu e sănătoasă, dar nici să renunți la punctul tău de vedere de dragul păcii nu pare a fi soluția corectă. Echilibrul este greu, dar nu e imposibil de găsit.
Uneori, poate te gândești că, dacă lași de la tine, o să fie bine. Dacă o faci din toată inima, este în regulă, dar dacă rămâi frustrată și te tot gândești la asta, este chiar mai rău, pentru că, la un moment dat, vei răbufni chiar şi de la o mică problemă.
► Conflictul dezbină
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu este de părere că „cearta nu este un lucru sănătos în cuplu, deși sunt și specialiști care spun că unește. Mai degrabă, dezbină”, spune ea, adăugând că „împăcarea unește”. Pentru ca un conflict să aducă, totuși, ceva bun, psihologul adaugă că „fiecare ar trebui să fie atent la ce spune și cum se simte celălalt și să încerce să conştientizeze ce i-a determinat izbucnirea. Dacă înțelegem de ce se poartă așa sau măcar întrebăm, conflictul e pe jumătate dezamorsat”, declară Cristina. De multe ori, ne certăm din cauza unei neînțelegeri.
►Vorbește cu calm despre nemulțumiri
O altă regulă nescrisă a certurilor este să vorbești despre lucruri care tocmai s-au întâmplat sau se întâmplă în acel moment. Dacă izbucnești și îți aduci aminte de greșeli făcute de el acum doi ani sau ce ți-a spus mama lui și te-a jignit la un moment dat, lucruri despre care nu ai pomenit nimic la timpul respectiv, nu rezolvi nimic, ba chiar agravezi problema. Și totuși, dacă poți, încearcă să vorbești cu calm despre nemulțumirile tale. „O ceartă nu este o soluție atât de bună, cum este o discuție bine argumentată”, te sfătuiește psihologul.
►Nimeni nu e perfect
Dacă ești de felul tău certăreață (nu trebuie să recunoști asta față de noi, nici măcar față de el, ci doar față de tine însăți), încearcă să nu mai cauți conflicte peste tot. Lucrurile nu pot fi tot timpul perfecte. Chiar și tu mai greșești uneori, așa că îngăduie-i și partenerului acest lux, uneori. Dacă el este cel căruia îi sare țandăra din orice, ia critica reală din ce îți spune și încearcă să te îndrepți. Totodată, învață diverse strategii de „dezamorsare”. Poate o glumă bine plasată îl poate calma sau o faţă bosumflată și puțină linguşeală l-ar putea face să zâmbească din nou. Nu disprețui armele feminine de care dispui.
„Dacă discutăm de persoanele care renunță la punctul lor de vedere pentru că nu au curaj sau care cedează doar de dragul liniștii, atunci pot afirma cu certitudine că acelea acumulează multă tensiune și frustrare, lucru care va conduce, mai devreme sau mai târziu, la izbucniri necontrolate pentru lucruri mărunte. Sunt, desigur, și situații în care, odată dezamorsat conflictul, pentru că unul dintre parteneri a cedat, se revine la o comunicare eficientă. În acest caz, putem afirma că s-au influențat unul pe celălalt în mod pozitiv.”
Foto: Shutterstock