„Am o memorie excelenta. Nu uit decat trei lucruri. Primul, numele oamenilor, al doilea, fizionomia lor si al treilea… nu mi-l mai amintesc.” Tot mai multi ne plangem ca memoria ne joaca feste.
Cand de fapt, e un instrument minunat la dispozitia noastra, cu o capacitate pe care de obicei o subapreciem. Ori, nu e de neglijat. Nu e vorba doar ca ne foloseste in viata de zi cu zi. Insa zicala „minte sanatoasa in corp sanatos”este valabila si pe dos! Adica, vom avea un corp mai sanatos daca avem o minte brici si o memorie remarcabila. Niste neuroni bine „antrenati” cu legaturi multiple intre ei sunt garantia unei batraneti fericite… Exista specialisti care afirma, ca invatarea unei limbi straine, de exemplu, prelungeste cu cinci ani speranta de viata.
Nu repetitiv, ci ingenios!
S-a crezut mult timp ca memoria se antreneaza prin simpla repetare a informatiilor. Ca un muschi care se fortifica prin acelasi exercitiu repetat la sala. Insa nimeni nu se gandise sa verifice aceasta teorie pana la psihologul William James care a experimentat si a ajuns la o concluzie diferita. Prin simpla repetare, memoria nu se imbunatateste.
In schimb, devine performanta daca e folosita simultan cu imaginatia. A creea asocieri intre diverse lucruri pe care doresti sa le memorezi, uneori chiar inedite, te ajuta sa le pastrezi mai bine in minte, la fel ca un lucru suspendat cu mai multe fire are sanse mai mari sa nu cada.
Multi dintre oamenii cu memorie iesita din comun au povestit ca asociaza obiectele de retinut cu obiecte familiare, situatii, conjuncturi sau chiar povesti. E binecunoscuta tehnica prin care poti sa iti imaginezi subiectele de la examen ca fiind tot atatea camere intr-un palat urias prin care te poti plimba in voie, mobilate divers cu cu informatiile respective.
Emotia auxiliara
In copilarie, a invata limba materna nu se face cu dictionare. Copilul asociaza cuvintele cu stari, emotii, situatii si astfel le asimileaza repede si fara efort. La copii este prezent un fenomen numit de psihologi Raspuns Fizic Total, care presupune implicarea intregului corp si de asemenea toate simturile.
La fel poti face si tu acum, chiar daca cursurile de contabilitate nu sunt la fel de palpitante. Nu te sfii sa faci asocieri oricat de bizare intre notiunile de-acolo si imagini neobisnuite. Cu cat mai nastrusnice, cu atat mai bine! S-a constatat ca o emotie pozitiva: multumire, relaxare, bucurie, stare de „bine” e favoravila procesului de memorare. Iar ca tehnica, poti sa aplici metode de respiratie ritmata in timp ce repeti.
In final, nu uita cuvintele intelepte ale lui Llyod Douglas: „Cel mai bun mijloc de a memora este sa explici si altuia ceea ce ai invatat”.
Foto: Shutterstock