Igiena intimă după actul sexual

.

Pentru a fi sigură că fentezi orice bacterie, află totul despre ph-ul vaginal şi cum influenţează metodele de protecţie felul în care trebuie să te îngrijeşti după actul sexual.
Află că pe lângă igienă precară, există şi igienă excesivă care poate provoca la fel de uşor o infecţie. Deşi vaginul este o zonă care „se curăţă singură”, el necesită totuşi o atenţie specială după întreţinerea de raporturi sexuale.

Ph-ul din interiorul vaginului şi infecţiile

Ph-ul pielii noastre este de aproximativ 5.5 şi este neutru. Un săpun sau gel cu un ph apropiat este bun pentru pielea ta, dar nu şi pentru zona ta intimă. În comparaţie cu pielea corpului, zona intimă are un ph acid cu valori cuprinse între 3.8 şi 4.2, care ne fereşte de infecţiile ce pot apărea în această zonă.

Produsele cu ph neutru sau bazic scad însă aciditatea din interiorul vaginului, iar riscul de a face o infecţie creşte simţitor.

De aceea, medicul ginecolog Kun Ka-yan te sfătuieşte să nu foloseşti săpunul obişnuit, ci produse cu un ph apropiat celui din interiorul vaginului tău.

Pentru a alege produsul potrivit este indicat să mergi la medicul ginecolog care îţi va măsura aciditatea zonei tale intime şi îţi va spune ce produs te ajută să ţii infecţiile la distanţă.

Metode eficiente de curăţare intimă

Află că nu orice mişcare este permisă în aplicarea produsului. Întotdeauna mişcările pornesc din faţă spre spate, pentru a evita bacteriile din jurul anusului să ajungă la intrarea în vagin sau la uretră.

Dacă foloseşti anticoncepţionale, iar ejacularea se petrece în interiorul vaginului tău, după actul sexual spălătura vaginală este necesară. Clăteşte zona cu apă călduţă din abundenţă. Dacă nu ai un produs cu ph-ul apropiat la îndemână, atunci foloseşte doar apă.

Prezervativul nu te protejează de infecţii în totalitate. Bărbatul poate strânge bacterii nu doar pe corpul penisului, ci şi împrejurul lui. Aşadar, igiena intimă după actul sexual este foarte important şi în acest caz. Dacă utilizezi prezervativul, o spălătură internă cu apă călduţă şi o curăţire a labiilor cu un produs special sunt suficiente.

Medicii te avertizează. Nu folosi spălăturile vaginale în ideea că vei scăpa de o sarcină nedorită. De fapt, apa uşurează drumul spermatozoizilor către cervix şi în interiorul uterului.

Indiferent de metoda de protecţie folosită, toţi ginecologii îţi recomandă să urinezi după încheierea actului sexual. Fluxul respectiv încurajează eliminarea secreţiilor din interiorul vaginului adunate în timpul actului şi scade riscul apariţiei infecţiilor.

Mirosul zonei intime este un bun indicator al posibilelor infecţii. Dacă te îngrijeşti corect, nu ar trebui să ai un miros înţepător şi persistent. Orice secreţie lăsată în interiorul vaginului după actul sexual favorizează apariţia bacteriilor. Astfel se instalează şi un miros specific. Ai grijă, pe lângă infecţii, un miros distinct şi care persistă în timp poate fi semnul unei boli venerice precum Clamidia.

Igiena intimă a bărbatului

O igienă intimă corectă te fereşte de infecţii doar în cazul în care şi iubitul tău este la fel de atent cu igiena lui. El trebuie, de asemenea, să se spele după fiecare act sexual pentru că şi el riscă să se infecteze, chiar dacă aţi folosit prezervativul.

Trebuie să acorde o atenţie deosebită atât penisului, cât şi scrotului şi anusului. Bacterii se pot forma în toate aceste zone. Trebuie însă să evite curăţarea excesivă a uretrei. Medicii îl atenţionează să nu folosească deodorant sau aftershave pe zonele amintite pentru că se poate irita.

Nu uitaţi, dacă în timpul actului sexual folosiţi şi diferite obiecte de stimulare, acestea trebuie curăţate înainte şi după încheierea actului sexual.

Spălarea penisului la nici 3 minute de la încheierea actului sexual creşte riscul contactării virusului HIV faţă de cei care se spală 10 minute mai târziu.

Aceasta este concluzia unui studiu care a demonstrat faptul că aciditatea ph-ului secreţiilor vaginale reduce durata de viaţă a virusului HIV, în timp ce folosirea apei cu un ph neutru facilitază supravieţuirea lui şi riscul de infectare.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton