Pentru cuplurile abia căsătorite, banii sunt adeseori motiv de ceartă. Mai mult, banii reprezintă a doua cauză principală a divorțului, după infidelitate.
Banii aduc motive de frustrare și tensiune în cuplu, din mai multe motive. Acestea din urmă variază: poate convingerile fiecărui partener despre bani diferă, poate există diferențe mari de câștig între soți, sau poate cei doi au prioriăți diferite.
Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, dar și coach-asssistant într-un grup de suport pentru divorț, a explicat într-un articol pe Libertatea care sunt lucrurile pe care tu și partenerul le puteți face pentru a menține armonia în cuplu pe plan financiar.
Păstrați un cont bancar comun
Unele cupluri cred că secretul pentru a evita disputele pornite de la bani este să păstreze conturi bancare separate, astfel încât fiecare salariu să intre în alt cont. Ioana Marinescu avertizează că această abordare aduce proble majore, și că banii ar trebui priviți ca un întreg. Pentru a avea propriul buget, fiecare partener poate păstra o sumă de bani pentru plăceri și dorințe, cu condiția ca acesta să nu fie un secret.
Nu lăsați diferentele de venit să fie o problemă
Rareori partenerii au același salariu. Cu cât diferența de venituri este mai mare, cu atât cresc șansele să apară divergențe. De exemplu, dacă soția câștigă mai mult, soțul se poate confrunta cu probleme de încredere în sine și cu sentimente de inferioritate. Însă un cuplu este o echipă, astfel încât nu veniturile separate sunt cele care contează, ci cel comun (și mai ales dacă acesta acoperă nevoile familiei).
Menține sinceritatea când vine vorba de bani
Infidelitatea în cuplu este asociată adeseori cu aventurile amoroase. Însă și deschiderea unui cont bancar pe la spatele partenerului este considerată o formă de infidelitate. Atunci când îți faci un card de credit nou, este important să semnalezi acest lucru și partenerului. Minciuna și secretele vor face mai mult rău decât bine pe termen lung.
Nu lăsați apariția copiilor să creeze conflicte
Poate unul dintre parteneri vrea să ofere celui mic toate jucăriile pe care și le dorește, pe când celălalt vrea o educație mai restrictivă. Sau poate un partener vrea o școală privată, pe când celălalt este mulțumit cu o școală de stat. De aceea este important ca cele două jumătăți ale cuplului să discute care sunt prioritățile când vine vorba de creșterea celor mici, precum și care este cea mai bună abordare când vine vorba de dorințele copiilor.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare februarie 9, 2022 6:33 pm