Dacă nu poți ieși nicăieri fără știrea lui, îți controlează telefonul, are deseori crize de gelozie şi ar vrea să nu te împartă nici măcar cu prietenele tale sau cu familia, este clar că aveți o problemă.
„Eepuizant să conviețuiești cu un partener posesiv”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând: „E clar că te iubește, pentru că altfel nu s-ar comporta așa, însă nu este un semn de normalitate”.
► Ajută-l să capete încredere în sine
Psihologul remarcă: „Întotdeauna gelozia e un semn al lipsei de încredere în propria persoană”. Ce-ți rămâne de făcut este să-l ajuți să capete siguranță de sine. E clar că îl apreciezi, pentru că altfel nu te-ai fi măritat cu el. Dar de când nu i-ai mai spus cât îl prețuiești și nu l-ai mai lăudat? Dacă faci asta, el se va simți mai încrezător, iar gelozia lui ar putea să scadă.
► Nu îi da motive de bănuială
Cristina te sfătuiește să-ți analizezi comportamentul în mod obiectiv și să vezi dacă nu cumva îi dai motive să fie gelos. În caz că este așa, încearcă să schimbi modul în care te porți cu alți bărbați, astfel încât să nu mai trezești bănuieli. Însă, „dacă tu nu găsești niciun motiv pentru gelozia lui, stai de vorbă cu el și află în ce situații se simte nesigur, de ce se teme mai tare, ce îl face să creadă că relația voastră s-ar putea destrăma și ce poți face tu să schimbi situaţia. Asigură-l că îl iubești și, mai ales, că îl respecți”, spune psihologul.
► Află motivele
În caz că vrea să controleze orice mișcare faci și nu vrea să te lase o clipă singură, încearcă să înțelegi care sunt motivele care stau în spatele comportamentului lui. Poate așa era și tatăl lui. Poate a pățit-o într-o relație anterioară și îi e frică să nu i se întâmple la fel. E posibil ca, dacă nu are prieteni, să își dorească să își petreacă orice clipă liberă cu tine. Sau, chiar dacă mai iese cu „băieții”, să aibă pretenția ca tu să nu mergi nicăieri fără el.
► Dobândește-ți independența
Încearcă, încet-încet, să dobândești un anumit grad de independență, ca fiecare să aveți și o viață a lui, separată de cea pe care o aveți în cuplu. Nu înseamnă în niciun caz că vă despărțiți, ci să aveți și momente în care să vă vedeți de interesele voastre, diferite, poate, de cele ale partenerului. Fă totul treptat. Ai multă răbdare. Nu țipa la el dacă te sună pentru a nu știu câta oară pentru a vedea ce faci, dar nici nu renunța la relațiile pe care le ai pentru că așa vrea el. Mergeți împreună la reuniunile de familie și ia-l eventual și pe el, chiar dacă te vezi cu prietenele. Va vedea că nu era cazul să vină și, cu timpul, se va calma. Totul e ca schimbarea să o faci pas cu pas și să nu îi ceri prea multe deodată. Nu îl tolera însă dacă este violent. În funcție de cât de grav este, ia hotărârea de a te pune la adăpost.
NU FACE COMPROMISURI
„Explică-i că nu eşti de acord să faci compromisuri doar din dorința de a-l face pe el fericit, dacă asta te va face pe tine nefericită. În caz contrar, veți ajunge să nu vă mai suportați unul pe celălalt. Cel mai bine este să-l ajuți cu blândețe și cu multă răbdare să vadă că poate avea încredere în tine. Poate îmi vei spune că nu ai nici disponibilitatea și nici atâta putere de a rămâne calmă cu o astfel de persoană. Eu ți-aș răspunde că nu trebuie decât să te gândești că partenerul tău se poartă așa doar pentru că te iubește.”