Copiii sunt oglinda în care se privesc mamele, spunea cineva. Credem că ei sunt, de fapt, oglinda familiei.
Atunci când ambii părinţi pun umărul în mod responsabil, copiii cresc sănătoşi fizic şi psihic, capabili să se integreze în societate.
Odată cu venirea copiilor pe lume, într-o familie se schimbă priorităţile. Părinţii îşi concentrează toate eforturile pentru a asigura familiei o viaţă confortabilă, liniştită şi fericită. Pentru asta însă este nevoie de multă muncă şi perseverenţă.
Doar munca în echipă a ambilor parteneri sporeşte calitatea vieţii lor.
Primul pas în a construi o structură familială prosperă constă în consolidarea relaţiei cu partenerul încă de la început. Cu alte cuvinte, să deveniţi o echipă. Chiar dacă prioritatea numărul unu o constituie de acum încolo familia voastră, asta nu înseamnă că trebuie să neglijaţi serviciul, cariera şi viaţa sexuală. De fapt, atenţia pe care o acordaţi problemelor familiale şi în special partenerului de viaţă este necesară şi benefică pentru copiii tăi. Ei se simt iubiţi şi în siguranţă într-o ambianţă familială plăcută.
După ce echipa se măreşte, e nevoie să planifici în fiecare zi cu grijă timpul pe care îl petreci alături de familia ta. Acest lucru trebuie să se reflecte în cuplul vostru încă de la începutul căsniciei. Spiritul de echipă şi respectul reciproc trebuie să primeze într-o relaţie normală de cuplu. Daţi importanţă lucrurilor cu adevărat esenţiale şi nu vă cramponaţi de chestii minore. Comunicaţi şi luaţi deciziile cele mai înţelepte, în favoarea copiilor, şi pentru a evita eventualele conflicte.
Împărţiţi-vă îndatoririle şi responsabilităţile zilnice. Puteţi alterna pe zile sau săptămâni. De exemplu: tu poţi găti, face ordine, iar partenerul poate avea grijă de micuţ. Iniţial, un program eficace de planificare a treburilor gospodăreşti, de îngrijire şi educaţie a copiilor necesită efort, dar această planificare va fi cu prisosinţă răsplătită în timp. Treptat, învăţaţi-i şi pe cei mici să aibă îndatoriri gospodăreşti pe măsura puterilor lor, ca să poată respecta munca adulţilor.
După prânz, învaţă-i să-şi spele farfuria în care au mâncat. Spălatul farfuriei, aranjarea jucăriilor în camera lor şi păstrarea ordinii în casă sunt lucruri elementare pe care trebuie să le înveţe de mici. Respectaţi-le orele de joacă şi nu îi obligaţi să facă un lucru dacă nu vor.
După vârsta de 4 ani îi puteţi învăţa să respecte (după masa de prânz) un program de 20 sau 30 de minute de linişte şi de repaus în camera lor, timp în care vă puteţi odihni şi relaxa. La fiecare sfârşit de săptămână, după ce au împlinit vârsta de 6 ani, convocaţi-i la „întrunirile familiei”.
Acest lucru îi va face să se simtă importanţi şi utili. De asemenea, va trebui să trataţi cu seriozitate nemulţumirile şi propunerilor lor. Ca adolescenţi, vă pot deveni ajutoare de nădejde dacă îi veţi învăţa şi obişnui cu blândeţe disciplina şi ordinea în familie. Metaforic vorbind, familia voastră ar trebui să arate ca o grădină în care cresc şi se dezvoltă mlădiţele, adică copiii.