În urma mai multor studii a ieşit la iveală faptul că oamenii definesc actul sexual în mod diferit. Două persoane care-şi destăinuie fanteziile pe internet fac sex?
Unii ar spune că cei doi fac sex virtual, în timp ce alţii ar riposta că sexul nu se poate face decât prin atingere. O altă parte ar consimţi că există sex virtual atunci când cel din faţa calculatorului are un orgasm.
Câţi oameni, atâtea păreri despre ce activitate poate fi considerată un act sexual sau nu!
Un studiu mai vechi relevă faptul că 99.5% dintre oameni consideră actul prin penetrare un act sexual, în timp ce doar 40% dintre ei văd şi sexul oral ca pe un act sexual.
Cercetările ulterioare au arătat răspunsuri similare despre ce constituie un act sexual, atât pe continentul american, cât şi pe cel european.
Potrivit unui studiu realizat în anul 2007, nu se poate defini cu exactitate ce experienţă este sexuală. Există contradicţii atât între răspunsurile primite de la persoane diferite, cât şi în declaraţiile provenite de la aceeaşi persoană.
Cercătătorii dau ca exemplu o tânără virgină care a mărturisit faptul că a început o partidă de sex normal cu iubitul ei, dar s-au oprit la scurt timp. Deşi a recunoscut că l-a lăsat pe acesta să o penetreze, ea a declarat că se consideră încă virgină şi că nu este sigură dacă a făcut sau nu sex.
Cercetătorii implicaţi în studiu au concluzionat faptul că oamenii îşi schimbă perspectiva despre ceea ce constituie un act sexual în funcţie de consecinţele actului.
Fetele virgine vor evita să catalogheze o anumită experienţă ca fiind un act sexual, la fel şi bărbaţii care nu vor să se implice într-o relaţie.
Dintr-un studiu al Universităţii Harvard reiese faptul că 11% dintre adolescenţi neagă existenţa raporturilor sexuale mai vechi de un an de zile.
La polul opus, cei care vor să se laude cu o experienţă sexuală vastă vor eticheta şi activităţi „mai inocente” precum sărutul, drept un act sexual.
În urma studiilor efectuate, s-au găsit totuşi anumiţi factori care favorizează o experienţă să fie văzută drept un act sexual:
1. Dacă actul se finalizează cu un orgasm, cei mai mulţi vor considera că au făcut sex, indiferent că este vorba de sex normal sau oral.
2. Sexul oral este văzut ca un act sexual, mai degrabă, de cel care primeşte, decât de cel care oferă plăcerea.
3. Etichetarea unei activităţi drept act sexual depinde şi de persoana căreia îi povestim experienţa sau starea de spirit avută în acel moment. Sexologii mai adaugă în „schemă” şi influenţa tehnologiei, a legilor şi, nu în ultimul rând, influenţa mass-media.
4. Contează şi luciditatea din timpul unei experienţe cu sexul opus. Dacă au consumat alcool, unele persoane vor evita să catalogheze drept act sexual orice tip de interacţiune cu sexul opus
5. Şi orientarea sexuală joacă un rol decisiv. De exemplu, o femeie care se consideră lesbiană, e posibil să nu vadă momentele intime alături de un bărbat ca fiind un act sexual. Foto: Shutterstock