Anticoncepţionalele devin o metodă contraceptivă indicată atunci când partenerii de cuplu se află într-o relaţie stabilă, căci ea nu vă protejează decât de o sarcină nedorită.
Este ironic aşadar faptul că aceste pilele tind să aducă instabilitate în viaţa sexuală de cuplu şi, ulterior, în restul relaţiei.
Multe femei se tem să încerce această metodă contraceptivă sau, dacă o fac, pun pe seama lor multe probleme sexuale, cum ar fi scăderea dorinţei sexuale sau lubrifierea insuficientă.
Află în ce măsură îţi influenţează anticoncepţionalele viaţa sexuală!
Anticoncepţionalele scad libidoul
Anticoncepţionalele conţin o combinaţie de hormoni (de obicei estrogen si progesteron) care împiedică procesul natural al ovulaţiei. În mod inevitabil, administrarea hormonilor sintetici îi afectează pe cei eliberaţi în mod natural de organismul tău, astfel că anticoncepţionalele sunt însoţite de efecte adverse precum: scăderea libidoului, a excitaţiei şi a lubrifiării din timpul sexului.
Anticoncepţionalele provoacă scăderea testosteronului şi, implicit, a libidoului pe două căi. Pe de o parte ele inhibă producţia androgenilor de către ovare, inclusiv producţia testosteronului, în condiţiile în care androgenii au un efect decisiv asupra plăcerii pe care o simţi în timpul sexului.
Pe de altă parte pilulele determină eliberarea în exces a proteinei SHBG de către ficat, lucru care inhibă acţiunea testosteronului în organism. Un nivel crescut de SHBG a fost corelat cu libido şi dorinţă sexuală scăzute.
În plus, studiile arată că aceste efecte asupra libidoului sunt mai pronunţate în cazul pilulelor monofazice (fiecare pilulă conţine aceeaşi doză de hormoni), faţă de cele multifazice, unde doza de hormoni diferă de la pilulă la pilulă, deci administrarea se face într-o ordine exactă (de obicei în funcţie de zilele săptămânii).