Efectul Pygmalion. Cum să schimbi oamenii în bine

.

Asemeni sculptorului care a dat viaţă, prin puterea dorinţei sale, unei bucăţi de piatră, poţi transforma în bine oamenii în care crezi.
Practica de management defineşte  efectul Pygmalion ca puterea de a genera încredere în ceilalţi şi, astfel, de a avea relaţii de valoare cu ei, bazate pe susţinere şi apreciere reciprocă. Totodată, el poate acţiona şi în sens negativ, generând efecte contrare. Acest concept a fost documentat de câteva mii de studii experimentale în toată lumea. În Statele Unite, există deja peste 25 de ani de fundamentare teoretică şi practică. Efectele acestor studii au avut un impact major în educaţie, dar şi în practicile de leadership sau management.

Încrederea stăruitoare

Hai să vedem însă care este originea conceptului. El are fundamente în mitologia greacă, ce ni-l înfăţişează pe Pygmalion, un sculptor ce a dorit să creeze printr-o lucrare femeia perfectă. A muncit mult şi cu perseverenţă, iar creaţia sa a fost cu adevărat excepţională. Atât de mult a investit în ceea ce crease, încât s-a îndrăgostit de statuie, de Galateea.
Afrodita, impresionată de această poveste, a transformat statuia în realitate, dând viaţă, astfel, viselor lui Pygmalion. Ceea ce ne spune povestea este că încrederea stăruitoare şi suportul permanent arătate unui om îl pot transforma pe acesta astfel încât să ajungă la nivelul aspiraţiilor celui care l-a învestit cu încredere.

Oamenii sunt cum îi vezi tu

Aplicaţia mea preferată a acestui efect este aceea pe o clasă de copii. Profesorului i s-a spus că, din cei 30 de elevi, există doi cu capacităţi mentale deosebite. Cei doi au avut rezultate mult peste medie, deşi fuseseră aleşi complet aleatoriu. Nivelul ridicat al aşteptărilor profesorului, suportul lui şi încrederea permanentă pe care le-a arătat-o au făcut diferenţa.
Acestea sunt ingredientele fundamentale care determină explozia potenţialului uman. Este suficient să ne gândim ce efect au generat în noi persoanele care ne-au dat încredere, ne-au spus ca putem mai mult şi ne-au ajutat să ne împlinim. Ce îţi propun pentru 2014 este să fii un Pygmalion pentru cineva din jurul tău. Poate să fie copilul tău, un coleg sau un prieten. Vei fi uimită de efectele asupra lui şi asupra ta!
Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale