Ai pus ochii pe un coleg de muncă? Gândeşte-te de două ori înainte să-l inviţi în oraş, căci relaţiile formate la locul de muncă îţi dau mult de furcă. Spui că veţi reuşi să …
… separaţi complet relaţia voastră de problemele de la serviciu? Din păcate îţi trebuie ceva mai mult decât o fire optimistă pentru a realiza acest lucru.
Află de ce sunt relaţiile la birou atât de controversate şi ce puteţi face voi doi pentru a rezista împreună, în ciuda şefilor sau a termenelor limită.
Cum schimbă locul de muncă dinamica din relaţia de cuplu
Faptul că v-aţi cunoscut la serviciu influenţează evoluţia relaţiei de cuplu! Spre deosebire de alte cupluri, voi trebuie să trasaţi graniţe clare între viata personala şi cea profesionala. Ştii deja regula, să nu aduceţi acasă discuţiile de la serviciu. Dar ce te faci când acelaşi şef care este bun prieten cu iubitul tău, ţi-a făcut ţie zile amare?
De obicei, povestim partenerilor de cuplu problemele de la serviciu fără vreo urmă de cenzură. Aşa ne descărcăm de orice tensiune. Să zicem că îţi permiţi să-i spui colegului tău de muncă devenit iubit, tot ce îţi trece prin cap despre şeful antipatic. Dar ce faci dacă te desparţi de iubitul tău şi rămâi la birou cu un coleg care nu te mai înghite?
Cum schimbă relaţia de cuplu dinamica de la locul de muncă
Ţi-e frică de faptul că o idilă la locul de muncă te va distrage de la activităţile profesionale, iar randamentul tău va scădea? Ei bine, se pare că în acest caz randamentul tău nu este afectat, dimpotrivă!
„În ciuda unei opinii generale potrivit căreia o relaţie de cuplu aflată la început tinde să eclipseze cariera, perioada aceasta are meritul de a încărca bateriile celor doi, asta făcându-i să treacă peste provocări cu mai mult entuziasm şi optimism”, explică psihologul Anca Samachis.
Deşi randamentul de muncă creşte, nu te aştepta ca şefii sau colegii să vadă cu ochi buni relaţia voastră.
Relaţia dintre şef şi subaltern este cea mai blamată. Unele organizaţii au un regulament destul de rigid prin care sunt interzise astfel de relaţii. Avantajele care pot decurge din aceste legături amoroase sunt evidente.
Colegii pot fi invidioşi sau se pot simţi lezaţi atunci când persoanele în cauză primesc „favoruri”, sunt promovate mai uşor sau beneficiază de mai multă indulgenţă în evaluare.
Relaţia dintre doi subalterni nu scapă de ochiul critic al şefului. Acesta poate simţi că cei doi îşi canalizează energia în alte direcţii decât cele urmărite de organizaţie.
Astfel, şeful va considera că relaţia lor dăunează calităţii şi cantităţii muncii depuse, fapt care generează posibile motive de concediere.
Relaţia cu colegul de birou, o comoditate?
Gurile rele spun că legături amoroase se formează doar între carieriştii care nu au timp şi de o viaţă persoanală. În realitate, este vorba, mai degrabă, de situaţia: „omul potrivit la locul potrivit”.
Faptul că petreceţi de multe ori mai mult timp la muncă decât acasă este unul dintre factorii cei mai importanţi care creează legătura amoroasă.
„Dacă, pe lângă timpul petrecut împreună, mai adăugăm şi faptul că cei doi s-ar putea să împărtăşească pasiunea pentru un anumit domeniu şi respectul pentru anumite realizări profesionale, putem să înţelegem premisele unei relaţii intime”, explică Anca Samachis.
Cum să împăcaţi viaţa la birou cu viaţa de cuplu
Este recomandabil să stabiliţi câteva reguli care să vă împiedice să amestecaţi problemele personale cu cele de la birou.
Oricât de importantă pare o problemă de la muncă, odată ce aţi ajuns acasă, dezbateţi subiectul încă 30 de minute, după care, indiferent dacă aţi ajuns sau nu la un consens, amânaţi discuţia pentru o altă zi.
Acest gen de soluţie poate fi frustrantă la început, dar respectarea ei duce în timp la scăderea riscului ca intimitatea din cuplu să fie invadată de grijile şi responsabilităţile de la serviciu, vă asigură psihologul.
Totodată, trebuie să vă acordaţi şansa de a vă cunoaşte şi cu vulnerabilităţi. În cuplu ocupaţi poziţii de egalitate, în ciuda funcţiilor care există la locul de muncă.
Spre deosebire de alte cupluri, daţi-vă şi mai mult silinţa să diversificaţi activităţile din afara cuplului, cu prietenii şi, în general, activităţile sociale deoarece astfel de relaţii pot crea mult mai uşor dependenţă sau pot duce la monotonie.
Foto: Shutterstock