Negocierea este un cuvânt-cheie în orice relaţie. Decât să ajungeţi să vă certaţi, mai bine învăţaţi să abordaţi orice dispută constructiv şi să luaţi decizii care să vă convină amândurora
Oricât de mult ţi-ar plăcea ca în relaţia ta să nu existe nici un fel de conflict, eşti nevoită să recunoşti că aşa ceva nu se poate. Diferenţa de opinii, micile orgolii şi ambiţii sunt inevitabile. Important este să le descoperi la timp şi să fii pregătită să faci faţă unei discuţii deschise.
Cum te pregăteşti?
Gândeşte-te ce vrei să obţii în urma acestei discuţii. Înarmează-te cu mult calm şi stabileşte-ţi dinainte câteva puncte cheie către care vrei să ducă negocierea. Întreabă-te ce e nevoie să faci tu şi ce doreşti să facă partenerul tău pentru a ajunge la un numitor comun.
Învaţă să asculţi!
Unul dintre motivele pentru care ajungem la certuri în cuplu este că nu avem răbdare să-l ascultăm pe cel de lângă noi. Când el îţi spune că îl deranjează ceva, tu consideri că face mofturi şi o să-i treacă. Dacă insistă, te enervezi şi îi spui că exagerează. Poate ar fi timpul să îţi ordonezi priorităţile şi să vorbeşti cu el înainte ca nemulţumirea să se tran-sforme în ceartă.
Nimic nu e ireconciliabil
Partea cea mai dificilă începe atunci când conflictul nu mai poate fi evitat. Oricât ai încercat, nu aţi reuşit să ajungeţi la un rezultat convenabil pentru amândoi. Lupta nu e pierdută. Analizează argumentele
lui şi pune-le în balanţă şi pe ale tale. Dacă te calmezi, vei vedea că există şi alte soluţii la care nu te-ai gândit din cauza orgoliului sau a dorinţei de a avea dreptate cu orice preţ.
Nu te lăsa descurajată!
E posibil ca încercarea ta de a discuta cu el să se lovească de un refuz categoric de genul: ”Oricum nu ajungem la nici un rezultat!”. Pregăteşte-te şi pentru asta. Dacă staţi de vorbă, e clar că ţi-ai stabilit un plan şi doreşti să faci un compromis pentru ca lucrurile să meargă între voi. Creează un cadru
familiar pentru discuţie şi nu-l presa!
MAI DIFICIL DE NEGOCIAT
Sunt lucruri care nu se negociază uşor. Orice compromis, oricât de mic, aduce cu el anumite reevaluări, de ambele părţi. Nu te aştepta şi nici nu cere de la partenerul tău schimbări ale unor valori spirituale, familiale sau religioase. Acestea sunt dificil de negociat şi e indicat să le respecţi. Important este să-l accepţi aşa cum este şi el să te înţeleagă şi să-i dai voie să te cunoască fără să-ţi fie teamă că, la un moment dat, te va face să suferi. Comparaţia cu relaţiile trecute este doar o prejudecată peste care, dacă treci, vei reuşi să comunici cu partenerul tău şi să nu ajungeţi la conflicte de netrecut. Încrederea se câştigă în timp, după multe discuţii şi întrebări elucidate.