Disfuncţia poartă numele de anorgasmie şi nu este neapărat o afecţiune cu cauze grave. Unele cauze sunt uşor de influenţat. Cea mai comună cauză este… neştiinţa. Dacă ai orgasm prin masturbare, dar cu iubitul tău nu, de vină poate fi faptul că nu ai mai avut un orgasm cu un bărbat până acum şi nu ştii cum. O altă cauză comună este stimularea insuficientă a clitorisului în timpul sexului.
Unele cauze sunt psihologice, printre care „inhibarea involuntară a orgasmului”, după cum o denumeşte medicul ginecolog. Este vorba de un autosabotaj, cu alte cuvinte te sperii chiar când simţi că poţi avea orgasm, iar anxietatea îl îndepărtează.
Tratamentul pe care medicul ţi-l recomandă este să maximizezi stimularea şi să minimalizezi anxietatea.
Pentru a mări şansele de a avea orgasm, Phillips te sfătuieşte să incluzi masturbarea în timpul sexului şi să prelungeşti preludiul până la o oră. În timpul stimulării contractă şi relaxează muşchii pelvieni pentru a învăţa să îţi controlezi tensiunea sexuală în timpul excitării. Abilitatea de a avea orgasm depinde enorm de modul în care îţi controlezi aceşti muşchi şi conştientizezi influenţa lor asupra modului în care simţi plăcerea.
Cât despre minimalizarea anxietăţii încearcă diverse metode care să îţi capteze atenţia în timpul sexului de la faptul că vrei să ai orgasm: o muzică sexy pe fundal sau punerea în scenă a unei fantezii sunt recomandările medicului.
Disfuncţii sexuale care provoacă dureri în timpul actului sexual
Această disfuncţie este denumită dispareunie, iar ea este de mai multe feluri. Dispareunia superficială constituie durerile de la intrarea în vagin, atunci când se încearcă penetrarea. De regulă acest tip de durere este asociat cu vaginismul (contractarea involuntară a muşchilor vaginali aflaţi în prima treime a vaginului) sau cu iritări ale zonei genitale (diverse infecţii).
Dispareunia mai poate fi şi vaginală, caz în care durerea este în interiorul vaginului şi se petrece din cauza fricţiunii din timpul sexului. Acest tip de durere este asociat cu lipsa unei lubrifieri suficiente, deci cu disfuncţiile sexuale ale excitării.
Al treilea tip de dispareunie este cel profund, cauzat de penetrarea adâncă, caz în care starea pelvisului, dar şi relaxarea din timpul sexului îşi spun cuvântul.
Cum poţi preveni sau trata tu aceste dureri? Pe cele superficiale le poţi corecta dacă comunici în pat cu iubitul tău la începutul actului sexual, stai deasupra lui pentru a controla ritmul şi profunzimea penetrării, faci o baie călduţă înainte de sex sau îl rogi pe iubitul tău să te răsfeţe cu un masaj erotic în care foloseşte un vibrator de mici dimensiuni sau degetul pentru a te penetra.
În cazul durerilor vaginale Phillips îţi recomandă sfaturile de mai sus, dar cu folosirea lubrifiantului în timpul preludiului şi actului sexual. Foto: Shutterstock