Şi singură poţi preveni sau trata o disfuncţie sexuală. Potrivit estimărilor, până la 75% dintre femei suferă de o disfuncţie sexuală, atunci când diagnosticul se pune…
… indiferent de cauză, arată The American Academy of Family Physicians.
Uneori însă cauzele sunt comune, nicidecum afecţiuni fizice, hormonale sau psihologice care necesită un tratament medicamentos. De aceea mulţi medici contestă aceste estimări şi spun că femeile care suferă cu adevărat de o disfuncţie sexuală constituie un procent mult mai mic.
Indiferent cum arată viaţa ta sexuală, ar trebui să ştii modul în care o influenţezi în bine şi în rău, dar şi care este aportul tău în prevenirea sau tratarea oricărei disfuncţii sexuale.
Probabil că ştii deja faptul că disfuncţiile sexuale sunt de patru feluri: cele care ţin de libido şi dorinţa de a face sex, cele care ţin de modul în care răspunzi la stimuli sexuali şi te exciţi, cele care ţin de abilitatea de a avea orgasm şi cele care ţin de durerile din timpul actului sexual.
Iată tot ce trebuie să ştii despre fiecare disfuncţie sexuală în parte înainte de a face o vizită medicului specialist.
Disfuncţiile sexuale ale libidoului
Una dintre cauzele comune ale unui libido scăzut este plictiseala, caz în care tratamentul depinde de tine în primul rând. În cazul în care rutina încă nu a intrat în viaţa de cuplu, o poţi preveni cu surprize sexuale ocazionale.
Dacă remarci deja o scădere a interesului pentru sex, medicul ginecolog, Nancy Phillips te sfătuieşte să încerci experienţe noi. Ia un catalog cu poziţii sexuale şi alege-o pe cea mai năstruşnică sau roagă-l pe partenerul tău să te surprindă cu propuneri erotice. Este important să recunoaşteţi că aveţi o problemă colectivă şi că nu este cazul să daţi vina unul pe celălalt. Dacă încercaţi împreună să aduce noul în viaţa voastră sexuală, această disfuncţie poate fi vindecată.
Şi stilul de viaţă îşi spune cuvântul aici. Apariţia unor priorităţi precum copii sau avansarea profesională pot surclasa dorinţa sexuală. Alte disfuncţii sexuale, precum anorgasmia sau dispareunia te pot face să îţi pierzi interesul pentru sex.
Aşadar, aceste cauze nu sunt nici medicale, nici hormonale. Singură poţi să le previi sau să le înlături, pentru a ţine la distanţă acest tip de disfuncţie.
Disfuncţii sexuale ale excitării
Atunci când dorinţa de sex există, dar nu te poţi excita suficient încât actul sexual să fie satisfăcător se pune problema unei disfuncţii de acest tip. Cel mai comun simptom este lubrifierea insuficientă, care poate avea nişte cauze comune, pe care le poţi înlătura rapid. Cele mai comune sunt lipsa unei stimulări adecvate şi anxietatea cu privire la actul sexual.
De aceea Phillips îţi spune cum poţi tu să previi sau să tratezi acest tip de disfuncţie. Prelungeşte preludiul şi apelează la ajutoare precum un vibrator care să intensifice stimularea. Foloseşte un lubrifiant încă din timpul preludiului, pentru a scăpă de stresul că „nu te vei lubrifia”. Chiar şi o baie călduţă înainte de actul sexual te poate ajuta să te exciţi mai tare în timpul partidei.