Deşi le confundăm adesea, dragostea şi dorinţa sexuală sunt două emoţii diferite, inclusiv la nivel biologic. Află care este diferenţa între iubirea pură şi atracţia animalică.
Biologia iubirii…
O atracţie romantică, bazată numai pe sentimente, măreşte nivelul dopaminei şi al serotoninei, hormoni ai fericirii, care îţi dau un sentiment de exaltare şi… îţi taie pofta de mâncare. Din cauza acestor substanţe secretate de organism apar acei fluturi în stomac de la primele întâlniri.
Dacă relaţia continuă şi flacăra de la început se transformă într-un sentiment de durată, se măreşte secreţia de oxitocină, cunoscută şi drept „hormonul iubirii”. Aceasta îţi dă acea stare de bine şi de liniste pe care o ai când te îmbrăţişează iubitul tău.
… şi biologia dorinţei
Împreună cu iubirea sau independent de ea, atracţia sexuală este rezultatul altui hormon, testosteronul. Deşi este un hormon masculin, testosteronul este produs şi de corpul femeilor într-o anumită cantitate. Nivelul lui creşte atunci când eşti atrasă sexual de un bărbat. Drept urmare te simţi mai concentrată şi excitată atunci când îl vezi.
Dacă la începutul unei relaţii, hormonii atracţiei sexuale sunt la nivel maxim, nivelul lor începe să scadă după doi ani. Chiar dacă spui că vă iubiţi ca în prima zi, corpurile voastre ar zice altceva: dorinţa sexuală scade, pe când nevoia de afecţiune creşte.
Diferenţa între bărbaţi şi femei
Aşa cum era de aşteptat, bărbaţii sunt mai atraşi către latura sexuală, probabil şi pentru că nivelul de testosteron este mai mare la ei, pe când femeile îşi doresc mai întâi afecţiune. Când vine vorba de sex, bărbaţii se concentrează mai mult pe latura „tehnică” şi pe performanţe.
Asta ar explica şi escapadele extraconjugale care sunt mai dese în rândul bărbaţilor. Asta nu este în avantajul partenerei, dar e un plus pentru specie fiindcă asigură un număr de urmaşi cât mai mare pentru fiecare bărbat în parte. Pentru femei, legătura dintre sex şi iubire este mult mai puternică şi adesea actul sexual este condiţionat de existenţa unei legături sentimentale. Totuşi, studiile au arătat că femeile îşi găsesc mai uşor parteneri sexuali, dacă sunt în căutarea unei relaţii pur fizice.
O altă diferenţă este legată de vârstă. Dacă îţi doreşti o relaţie mai liniştită, bazata pe afecţiune, ar trebui să cauţi un partener peste 30 de ani. Înainte de această vârstă nivelul de testosteron este mai mare în corpul bărbaţilor, ceea ce îi face să-şi dorească mai mult sex decât iubire. Femeile ajung la punctul maxim al sexualităţii imediat după 30 de ani.