De ce se degradează relaţiile în cuplu

.

De la luna de miere unii trec, mai devreme sau mai târziu, la perioada de fiere. E foarte greu de înţeles uneori cum oameni care se iubeau atât de tare ajung să se urască. Am încercat să aflăm „mecanismul”, dar şi cum putem preveni o astfel de stare de fapt.
Cercetătorii în domeniul psihologiei s-au ocupat de această problemă şi concluzia a fost că momentul în care o relaţie începe să se degradeze este în afara zonei noastre de conştiinţă. Adică, totul se „coace” în subconştient şi situaţia depinde foarte mult de experienţele noastre din copilărie. Dacă am fost martorii unor relaţii tensionate, dacă am avut sentimente confuze faţă de părintele de sex opus (de dragoste, dar şi de ură) avem riscul ca la maturitate să repetăm greşelile la care am fost martori de mici.
Exemplul negativ din trecut
Uneori, chiar dacă în mod conştient alegem un partener care să fie diferit de tatăl care nu a fost un exemplu bun, până la urmă acesta se dovedeşte a fi aşa cum nu ne-am fi dorit. Subconştientul nostru fie a simţit asemănarea, fie că face tot posibilul să recreeze situaţia din trecut. Chiar dacă nu a fost ceva plăcut, este ceva familiar. Dar un soţ şi o soţie conştienţi de aceste scăpări pot preîntâmpina conflictele sau se pot lupta mai uşor cu ele dacă deja au apărut. Nu te lăsa dusă de sentimente pe care nu le poţi defini sau de furie. Pune totul pe hârtie şi vezi ce este de făcut în punctul în care te afli. Dacă poţi, apelează la un psiholog. Încearcă să treci peste orgoliu, peste dorinţa de a avea dreptate cu orice preţ şi de a dovedi că celălalt a greşit.
Pretenţii prea mari
„De multe ori le facem viaţa un calvar tocmai celor pe care îi iubim pentru că de la ei avem cele mai mari aşteptări, iar neîmplinirea lor ne face să suferim, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Faptul că proiectăm asupra perechii noastre aşteptări pe care nu i le spunem este un alt element care duce la degradarea relaţiilor în cuplu”, adaugă specialistul. Multe femei au impresia că bărbatul trebuie să le ghicească gândurile şi dorinţele, ori măcar să le înţeleagă aluziile extrem de subtile. „Fetelor, decât să vă amărâţi că partenerul nu v-a îndeplinit dorinţele nespuse, mai bine le rostiţi şi vedeţi ce iese!” ar fi un îndemn bun de urmat.
Lipsa comunicării
„Căsnicia se degradează pentru că cei doi pierd intimitatea şi «uită» să mai comunice. Fiecare crede că îl pedepseşte pe celălalt dacă nu mai vorbeşte cu el, dar, de fapt, se pedepseşte pe sine însuşi. Se mai întâmplă ca partenerii să nu-şi mai spună unul altuia problemele sau dorinţele pe care le au considerând că astfel îşi protejează perechea. De exemplu, soţia unui şomer nu îi va zice că şi-ar fi dorit o vacanţă la munte. Dar, chiar dacă sunt nerostite, aceste lucruri sapă adânc şi îi fac pe cei doi să acumuleze frustrări şi mai târziu să izbucnească necontrolat. Un alt motiv pentru care relaţiile se deteriorează este că partenerii uită să râdă. Uită şi să facă planuri, sar peste concedii şi nu mai discută decât ce nu merge (datorii, lipsuri etc.).” psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet Psihologic Cristina Ion-Rădulescu.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton