De stres nici ca-mi pasa…

.

Foarte multe boli au drept cauza stresul, si pentru o buna reucuperare ti se recomanda: „nu te stresa!”. Usor de zis… Fiindca singurul mod de a nu te stresa este sa nu te stresezi.

Merci! Chiar si efortul de a nu te mai stresa poate fi stresant… Te-am obosit deja? Sper ca nu, fiindca ideea e sa ne relaxam impreuna si sa vedem cum e cu stresul, ca sa-l fentam mai usor data viitoare cand ne incearca.

Un om urca in fiecare zi o scara lunga. Una dintre trepte lipsea, dar omul nici nu parea sa observe. Dupa un timp, a disparut si o a doua treapta. Omul urca fara probleme. Curios, cineva s-a gandit sa scoata si o a treia, sa vada ce se intampla. Omul nostru s-a impiedicat, a cazut si a murit. Trei trepte a fost prea mult.

Morala? Pana la un punct putem sa facem fata sicanelor si tensiunilor de tot felul. Corpul are tendinta sa-si pastreze „starea de calm” in fata factorilor externi perturbatori. Atata cat poate. Dupa care ar trebui sa intervenim si, ori il scoatem in afara razei de actiune a respectivilor factori, ori il invatam sa se adapteze la ei. Cat mai repede!

Cum actioneaza


O explicatie pertinenta si foarte plastic prezentata am vazut in „What the -beep- do we know”, un  film documentar indraznet care pune la bataie cunostintele mai multor oameni de stiinta. Intr-o animatie draguta, celulele corpului sunt ca niste entitati vesele si rotunjoare.

Stresul, provocat de un „gand nociv” ca un fel de scurt-circuit de-a lungul retelei neuronale, produce o reactie in creier. Acesta da o comanda in urma careia sunt produse niste peptide care cad ca o ploaie de sageti peste bietele celule, ranindu-le. Imaginea e atat de sugestiva incat mi-am promis sa nu ma mai enervez sau stresez prea curand. Plus ca, cu cat stresul era de mai lunga durata, cu atat nocivitatea lui crestea. Exponential!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton