De ce rămânem în relațiile toxice? Simțim nefericirea, simțim durerea și, totuși, pare-se că le prețuim mai mult decât ne prețuim propria sănătate emoțională. Este o întrebare foarte dificilă, iar răspunsul este unul complex și greu de înțeles pentru mulți dintre noi, chiar și pentru cei care au fost într-o relație toxică. Un singur lucru este cert: nu e atât de simplu să spui „Fă-ți bagajele și pleacă!”
E important să înțelegem că abuzul se dezvoltă gradual în timp. Dacă partenerul abuziv s-ar fi comportat la fel de la bun început, cel mai probabil victima nu ar mai fi acceptat o a doua întâlnire. Ceea ce la început părea a fi doar o mască falsă a unui abuzator ocazional devine un ciclu oribil de idealizare, devalorizare și, în cele din urmă, renunțare, cu care supraviețuitorul nu numai că s-a obișnuit, ci și de care devine dependent, din cauza puterii „legăturii traumei” care se formează între abuzator și victimă.
De ce o persoană alege să rămână într-o relație toxică
„Când suntem într-o relație toxică, experimentăm ceea ce în psihologie se numește disonanță cognitivă. Disonanța cognitivă este un mecanism de apărare, adesea exprimat prin faptul că victima nu vede abuzatorul așa cum este el cu adevărat, ci mai degrabă prin neagă, minimizează sau raționalizează abuzul și are loc ca o modalitate de a supraviețui, de a face față traumei pe care o experimentează victima”, explică Oana Voicu, psihoterapeut integrativ Hedepy.ro, platformă online al cărui scop este de a ușura calea către psihoterapie, cu peste 160 de psihoterapeuți afiliați din Cehia, Slovacia, Polonia, Italia și România.
Care sunt semnele?
Aproximativ 60 la sută dintre noi rămân în relații proaste pe care nu le considerăm deloc împlinitoare, potrivit Daily Mail.
Cu toate acestea, există multe semne ale unei relații toxice pe care mulți oameni le consideră normale. Prin urmare, mulți dintre noi am putea fi implicați într-o relație toxică fără să știm – e posibil ca și tu să treversezi o relație toxică chiar în acest moment, chiar dacă nu-ți vine prea ușor să recunoști asta. Simți că ceva nu este ”normal”, și cu toate acestea nu îți poți da seama exact ce? Nu te simți în siguranță? Resimți lipsa încrederii în relație? Apare violență domestică/verbală? Posesivitate, gelozie, lipsa comunicării, conflicte constante? Lipsește activitatea sexuală? Vă verificați conversațiile din telefonul mobil? Vă umiliți și devalorizați? Abuzul de substanțe, codependența, gaslighting-ul, manipularea și sentimentul de paranoia împreună cu pierderea reperelor normalității… Toate acestea, și nu doar, pot să fie semne de care e bine să ții cont.
De ce nu putem părăsi partenerul abuziv
„Recompensa intermitentă” reprezintă livrarea unei recompense la intervale neregulate de timp. Poate cea mai insidioasă manipulare care există, aceasta aduce victima în controlul absolut al abuzatorului, care aruncă sporadic firimituri de dragoste și afecțiune, doar pentru a-i ține agățați de acolo și, ocazional, pentru a-și satisface foamea emoțională.
Un narcisist are o abilitate ciudată de a-și cunoaște victima foarte bine și foarte repede. Această abilitate le permite să armeze vulnerabilitățile și insecuritățile victimei sale împotriva ei și să creeze legături și traume foarte puternic dezvoltate.
Frica, unul din motivele pentru care o femeie rămâne într-o relație toxică
Frica este un alt motiv principal pentru care cineva rămâne într-o relație toxică. (Fie că persoana din relația toxică vorbește deschis despre asta sau o mătură sub preș).
De cele mai multe ori, există probleme emoționale profund înrădăcinate care trebuie confruntate. Unora le este foarte greu să rămână singuri cu ei înșiși și să nu aibă compania unei persoane semnificative; prin urmare, chiar și o situație tulburătoare depășește temerile și disconfortul de a nu fi deloc într-o relație.
Doar persoana implicată își poate confrunta temerile și anxietățile și poate examina de ce e acolo, în primul rând, în speranța că poate depăși astfel de eșecuri și tipare.
Stima de sine scăzută este un alt factor important în astfel de situații. Mulți stagnează în aceste scenarii tulburătoare atunci când nu se ridică singuri; când nu cred sincer că merită mai mult decât ceea ce li se oferă. E o relație bidirecțională între stima de sine și abuz: persoanele cu stima de sine scăzută au tendința de a intra în relații abuzive, iar abuzul le deteriorează și mai mult stima și valoarea de sine.
Cum poți ieși dintr-o relație toxică
„Pentru a reuși să ieșim dintr-o relație toxică, prima dată este nevoie să coștientizăm că suntem într-una. De cele mai multe ori ajungem să normalizăm comportamente toxice, ne obișnuim cu ele și, ulterior, nu le mai găsim a fi disfuncționale”, a explicat Mădălina Golgoțiu, psihoterapeut Hedepy.
„Prin urmare, conștientizarea este primul pas, urmat de a cere ajutorul unui specialist. Din păcate, nu este ușor să ne părăsim partenerul, indiferent de cum ne tratează, deoarece asta ar înseamnă să abandonăm toate evenimentele din trecut în care am mai fost abuzați. Iar aici relația cu părinții, de cele mai multe ori, poate fi evenimentul pe care încercăm să îl creăm cu partenerii noștri și să îl reparăm”, a mai spus psihoterapeutul.
Potrivit Mădălinei Golgoțiu, un specialist ne poate ajuta să conștientizăm nevoia de a repara trecutul, nevoia de a fi iubiți de persoane care ne devalorifică sau teama de abandon.