De ce partenerii de cuplu seamănă între ei

.
  1. Părtașii acelorași experiențe

Regretatul psiholog Robert Zajonc a condus un studiu în 1987 – valabil și în prezent –  care sună astfel: Zajonc și echipa lui au pus cațiva voluntari să facă perechi din fotografii de bărbați și femei, în funcție de similitudinile faciale. Ce credeți? Cele mai frecvente “împerecheri” au fost ale cuplurilor care erau împreună de peste 25 de ani. În urma acestui rezultat, oamenii de știință au ajuns la principala concluzie că o “viață de om” petrecută împreună înseamnă automat nenumărate experiențe comune care își pun amprente aproape identice pe chipurile celor doi parteneri.

  1. Mai des contactul, mai mare asemănarea

Ajungem să imităm/preluăm mai mult sau mai puțin conștient mimica persoanelor pe care le avem cel mai mult în preajmă. Chiar și lucruri precum intonația vocilor prietenilor apropiați, felul în care stau în repaus, pufnesc, chicotesc le împrumutăm. Aceste lucruri sunt – la nivel de subconștient – menite să întărească legătura dintre oameni, să îi facă să se simtă parte integrantă a unui grup. Și clar această tendință este mai puternică atunci când vine vorba de persoana cu care petreci cel mai mult timp din viața ta: soțul sau soția. Știința a demonstrat clar faptul că imitatul consortului pentru o lungă perioadă de timp îți schimbă și remodelează trăsăturile feței.

Eh, un lucru este clar și liniștitor: doar pentru că semănați – din start sau odată cu trecerea timpului – asta nu înseamnă că o să și gândiți identic. Alt studiu arată negru pe alb faptul că oameni căsătoriți de peste 40 de ani au aceleași personalități distincte – fix ca la începutul căsătoriei lor – în ciuda experiențelor de viață trăite împreună. Pfhiu!

 

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton