De ce nu sunt iubirea și iertarea o alegere? Dr. Menis Yousry: „Trebuie să suferi” / Video

.

Doctorul Menis Yousry, psiholog și terapeut sistemic de cuplu și familie, este de părere că iubirea și iertarea nu sunt o alegere.

Invitat într-un episod special al podcastului „Fain & Simplu”, găzduit de Mihai Morar, psihoterapeutul Menis Yousry a explicat cum știm că mergem în direcția potrivită în viață și de ce iertarea este un gest arogant.

Dr. Menis Yousry: „Iertarea nu este o alegere. Iubirea nu este o alegere”

Psihologul Menis Yousry nu consideră sănătos să ne spunem din 5 în 5 minute „Te iubesc!”. „Când iubești o persoană, se vede în ochii tăi. Nu trebuie să o spui. Se vede în felul în care mergi, vorbești, te miști. În tot. Devine mecanic și uzat (n.red.: să spui constant «te iubesc»)”, a declarat Menis Yousry, în podcastul „Fain & Simplu”.

Doctorul Menis Yousry susține că două lucruri ne semnalează că suntem pe drumul cel bun în viață. Primul, iubirea necondiționată pentru un om care ne urăște, ne judecă și ne contrazice. Mai exact, acel moment în care acceptăm pe cineva care nu ne acceptă pe noi. Al doilea, când acceptăm, la rândul nostru, să fim iubiți necondiționat.

Citește și: 5 idei simple care îți pot schimba viața, de la autorul bestsellerului „Arta subtilă a nepăsării”

„Nu este o temă (n.red.: să facem cele menționate anterior) pentru că nu este o alegere. (…) Trebuie să suferi destul de mult încât să ajungi în acel punct. Nu poți alege să fii bun cu cineva. Nu poți alege să ierți pe cineva. Nu poți alege să ai compasiune. Aceasta este înțelepciunea.

Iertarea nu este o alegere. Acceptarea nu este o alegere. Iubirea nu este o alegere. Trebuie să crești, să te maturizezi și să fii încercat de viață pentru a putea ierta cu adevărat”, a mai declarat psihoterapeutul Menis Yousry, pentru sursa citată.

Citește și: Cine este „copilul interior”, de ce este necesar să-l vindecăm și cum putem face acest lucru

Iertarea, o dovadă de aroganță

Terapeutul Menis Yousry este de părere că iertarea este un act arogant. Când iertăm pe cineva, deja l-am judecat și învinovățit. Apoi, iertarea apare din dorința de a fi oameni buni. Așa ne-a condiționat societatea, să iertăm pentru a fi percepuți drept buni.

Iubirea și iertarea autentice se nasc din suferință, din experiențe de viață care ne schimbă percepția și modul de a acționa. O problemă aici poate fi suferința de dragul suferinței, pentru a arăta bine în cercurile de apropiați, pentru a fi compătimiți și alintați. Doar din suferința reală ne înălțăm mai puternici și mai înțelepți.

Foto: Captură YouTube

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton