Ai tinde să crezi că nu mai încearcă să te impresioneze pentru că timpul a trecut, iar el a primit garanţia că nu îl vei părăsi. Motivele sunt mult mai complexe decât ai crede.
Atunci când observi că cel de lângă tine nu mai încearcă să te cucerească prin mici gesturi sau dimpotrivă, tu eşti cea care nu mai găseşte motivaţia de a-l face pe el fericit, cuplul vostru trece printr-un moment dificil.
Despre acest moment, cauzele apariţiei sale şi felul în care puteţi trece peste el îţi vorbesc trei psihologi.
Iată de ce dispare motivaţia de a impresiona partenerul de cuplu şi care sunt sfaturile propuse de specialişti!
Pentru a înţelege cauzele dispariţiei, este important să conştientizăm de unde izvorăşte motivaţia de a-ţi impresiona iubitul, dar şi el pe tine.
Doamna psiholog Graţiela Albişor consideră că acest fenomen izvorăşte din nevoi nesatisfăcute pe care le avem, dar pe care intuim şi sperăm că partenerul le-ar putea satisface.
„Aşa că în această etapă a relaţiei avem tendinţa de a manifesta şi pune în valoare calităţi şi comportamente despre care considerăm că partenerului i-ar face plăcere”, detaliază specialistul.
Întrebată de ce la un moment dat ne pierdem acest interes, doamna psiholog Sorina Vrană aminteşte cele cinci limbaje ale iubirii definite de Gary Chapman.
La începtul unei relaţii îi arăţi toată afecţiunea iubitului tău în cinci feluri: îl încurajezi, îi acorzi timpul tău, îi oferi daruri, ajutorul tău şi mângâieri fizice. Aşa îl impresionezi la început.
„Uneori cei doi parteneri nu îşi exprimă afecţiunea folosind acelaşi limbaj, astfel că ajung să vorbească limbi diferite. Poate că femeia are ca limbaj faptul că se îngrijeşte pentru iubitul ei. E posibil ca bărbatul să nu ia în seamă acest limbaj şi să nu îl recunoască ca fiind o dovadă de interes şi afecţiune”, detaliază specialistul.
Care este concluzia? Tu vei înceta iniţiativa de a-l impresiona pentru că nu eşti luată în seamă, iar el nu va lua nicio iniţiativă crezând că nici tu nu ai făcut-o.
Ce te sfătuieşte doamna psiholog Sorina Vrană? Să discuţi deschis cu iubitul tău, să-i mărturiseşti cum ţi-ar plăcea ca el să îşi manifeste afecţiunea şi totodată să îl întrebi care sunt preferinţele sale.
Specialistul consideră că un alt motiv pentru care ne pierdem motivaţia de a impresiona partenerul este prima deziluzie, caracteristică oricărui cuplu după un anumit timp. Este vorba de momentul în care îl vezi pe celălalt aşa cum este, deci dragostea nu mai este oarbă. Atunci e important cum abordezi şi negociezi deziluzia, pentru ca urmările în relaţie să nu fie pe termen lung.
Există însă şi motive mai mărunte, ce ţin de cotidian, dar la fel de eficace pentru care dispare motivaţia de a-l impresiona pe celălalt!
Page: 1 2