A crescut cu 40% numărul bărbaţilor care mărturisesc medicilor sexologi că nu mai au chef de sex. „Viagra a rezolvat problema impotenţei, dar nu şi pe cea a libidoului.
Din ce în ce mai mulţi bărbaţi susţin, precum o făceau femeile în anii ’50, faptul că nu mai doresc să facă sex, chiar dacă, fizic vorbind, sunt capabili să întreţină relaţii sexuale”, explică doctorul Peter Bell.
Aşadar, se dovedeşte a fi un mit faptul că bărbaţii vor sex, sex şi… sex, atâta timp cât nu au vreo afecţiune sau boală ce influenţează planul sexual. Un bărbat sănătos tun poate să nu aibă chef de sex şi din motive pur psihologice.
Mai mult, în timp ce dorinţa de sex a bărbaţilor scade, cea a femeilor creşte.
Sexologul David McKenzei mărturiseşte faptul că în ultimii doi ani vin la el pentru consultaţii tot mai mulţi bărbaţi fără chef de sex, în timp ce tot mai multe femei iniţiază partidele de sex.
De ce există atunci clişeul potrivit căruia bărbatul este mereu disponibil, iar femeia chinuită de migrene, şi, deci, fără chef de sex?
Când unei femei îi lipseşte pofta de sex, deşi se nasc anumite probleme în dormitor, ea nu-şi va pune la îndoială feminitatea, considerând „normal” acest tip de problemă.
Situaţia se schimbă la 180 de grade în cazul bărbaţilor, consideră Michele Weiner Davis, autoare a cărţilor „Divorce Busting” şi „Getting Through to the Man You Love”. Ei sunt hrăniţi de stereotipul potrivit căruia un bărbat dezinteresat de sex nu este „bărbat”. De aceea, prea puţini dintre ei îşi recunosc faţă de sine, partenera de cuplu, dar mai ales faţă de un specialist lipsa poftei de a face sex.
Cu toate acestea, numărul bărbaţilor care ajung să-şi mărturisească lipsa poftei de sex este în creştere. Emanciparea femeilor a produs o schimbare şi în rolurile sexuale pe care le joacă femeile şi bărbaţii, cei din urmă realizând tot mai mult că nu-i o ruşine să nu ai chef de sex, chiar dacă la bază se află „doar” cauze psihologice.
Iată care sunt principalele motive pentru care iubitul tău îţi spune „Nu am chef de sex”:
Pe plan psihologic
După cum spuneam, tot mai mulţi factori psihologici apar ca fiind responsabili pentru scăderea libidoului masculin.
Unul dintre cei mai mari duşmani ai libidoului este depresia. Bărbaţii de toate vârstele, chiar şi adolescenţii, pot avea o poftă scăzută de sex din pricina depresiei, spune McKenzie.
Cei mai susceptibili depresiei sunt însă bărbaţii cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, consideră profesorul Michael King.
Motivele depresiei ţin tocmai de inabilitatea unor bărbaţi de a-şi exprima emoţiile, nemulţimirile şi slăbiciunile, interiorizând problemele cu care se „confruntă”.
Depresia poate să apară ca urmare a „revoluţie” sexuale a femeilor. Ele susţin că vor să facă sex ocazional pentru propria plăcere, şi nu doar pentru plăcerea lui sau procreere. Un procent mic de bărbaţi este deranjat de acest fapt şi nu manifestă o dorinţă sexuală în acest caz.
Stresul ocupă a doua poziţie în topul factorilor psihologici ce afectează libidoul bărbatului. În special stresul de la locul de muncă influenţează pofta de sex a bărbaţilor. Motivul? Unii dintre ei asociază succesul profesional cu imaginea de sine. Eşecurile de la serviciu îi pot insufla acestuia ideea că nu este suficient de bărbat, fapt care poate aduce probleme şi în dormitor.
Alteori, bărbatul te refuză din pricina unor frustrări nemărturisite. De exemplu, libidoul lui scade pe măsură ce salariul tău creşte şi-l depăşeşte pe al lui, arată loverslawn.com.
Practic, pe plan psihologic, un bărbat care se simte tot mai feminizat are şi tot mai puţin chef de sex, după cum relevă specialiştii.
Pe plan medical
Tot mai multe afecţiuni, de la obezitate şi extenuare până la circulaţie proastă a sângelui, contribuie la scăderea libidoului în cazul bărbaţilor.
De exemplu, potrivit unui studiu efectuat pe 2000 bărbaţi, cei cu circumferinţa taliei mai mare de 100 de cm sunt de două ori mai predispuşi să nu obţină o erecţie faţă de cei cu circumferinţa de aproximativ 80 de cm.
Cercetătorii studiului au explicat această statistică, argumentând că primii au riscuri mai mari de a avea o boală cardiacă, presiune a sângelui şi colesterol ridicat sau să sufere de sedentarism, toate acestea afectând în mod direct performanţele sexuale ale bărbatului.
„De altfel, performanţele sexuale slabe contribuie la scăderea libidoului. Deşi incapacitatea obţinerii sau susţinerii unei erecţii sau ejacularea precoce sunt probleme comune în rândul bărbaţilor, un bărbat care experimentează aşa ceva se sperie şi se retrage din punct de vedere sexual”, spune McKenzie.
Uneori lipsa de chef a bărbatului poate avea şi cauze „inofensive” precum oboseala. Desigur, puţină oboseală nu-i va tăia cheful, dar extenuarea resimţită în urma unui efort îndelungat îl va face să refuze chiar şi cea mai tentantă ofertă.
Pe plan hormonal
Nivelul scăzut de testosteron aduce după sine pierderea poftei de sex. În mod normal scăderea nivelului de testosteron se petrece natural şi ireversibil începând cu vârsta de 30 de ani. Astfel, testosteronul ajunge să scadă cu până la 30 sau 40%, lăsându-l pe bărbat mai puţin receptiv stimulilor sexuali, spune Michele Weiner Davis.
În alte cazuri însă, testosteronul scade rapid, nu gradual, avertizează McKenzie. Această afecţiune se numeşte andropauză şi aduce după sine pierderea poftei de sex.