În trecut, rolurile în familie erau clare: soțul lucra și aducea banii, soția stătea acasă și avea grijă de copii. În ziua de azi, amândoi lucrează, dar nu este clar cine ia deciziile, așa că de multe ori apar dispute între parteneri, iar lupta pentru supremație în cuplu este ceva des întâlnit.
Cauzele de la care pornesc certurile sunt multe: educația pe care vor să o dea copilului, felul în care se rezolvă anumite treburi casnice, pe ce se cheltuiesc banii, unde merg în concediu și multe altele. Relațiile în care unul dintre parteneri sau amândoi încearcă să-l controleze pe celălalt sunt sortite de multe ori eșecului. Și chiar dacă rezistă în timp, nu mai poate fi vorba de fericire sau de liniște.
Relaţii: Când suferinţa se împarte la 2
► Calea de mijloc
Soluția ar fi să vă împărțiți responsabilitățile. Puneți pe hârtie toate domeniile în care aveți de luat decizii (de ex. finanțele, vacanțele, întâlnirile cu familia și prietenii, mașina, treburile casnice etc.). După aceea, hotărâți cine este cel care va decide într-un anumit domeniu. Nu înseamnă că, dacă soția este responsabilă cu treburile casnice, ea le va face pe toate. Nu, ea este cea care va propune un program și o listă de priorități, apoi îi va pune și pe ceilalți la lucru.
Totodată, nu va stabili totul de una singură, ci va ține cont și de părerile celorlalți. Un alt exemplu, dacă soțul este cel care alege unde se merge în concediu, atunci ar fi bine să se ocupe și de cumpărarea biletelor și de alte lucruri care țin de organizare. Mai poate delega din atribuții atunci când are nevoie. Dacă nu vă puteți pune de acord de obicei în privința vacanțelor, puteți să hotărâți o dată unul, o dată celălalt destinația. De exemplu, dacă ție îți place să mergi la mare, iar partenerului la munte, alternați astfel încât amândoi să fiți mulțumiți.
►Opiniile diferite, ceva normal
Pentru a pune capăt certurilor ar trebui să-ți reamintești că, de obicei, în orice neînțelegere nu există un răspuns bun și altul greşit, ci amândouă pot fi, dintr-un anumit punct de vedere, valabile. Trebuie să ajungeți la un rezultat comun chiar dacă se întâmplă să aveți opinii diferite. Încearcă să iei în considerație și motivația lui și ajută-l să te înțeleagă și el mai bine, exprimându-ți cât mai exact dorința, aducând puncte de vedere. Nu în ultimul rând, nu uita să faci asta pe un ton calm.
Relaţii: Cum îl convingi să aveţi copii
COMPETIȚIA NU E CONSTRUCTIVĂ
Dacă amândoi partenerii vor să fie dominanți în relație, se instalează o competiție neconstructivă. În loc să funcționeze ca o echipă, soții vor acționa independent unul de celălalt, în direcții diferite. Se poate ajunge la o înțelegere dacă ambii au același țel bine definit și clar pentru amândoi. Idealul este atunci când unul este dominant. Astfel, se gestionează eficient crizele și bugetul. Dar este bine și să se consulte cel care conduce cu celălalt care, bineînțeles, are și el un cuvânt de spus.