Auzi cuvântul criză peste tot, dar ce te faci când atinge chiar familia ta? Dacă unul din voi și-a pierdut locul de muncă află cum să procedezi ca problemele materiale să nu vă strice relația.
Mai ales când el este „pus pe liber”, se complică situația. Tradițional, bărbatul trebuie să fie cel care aduce bani în casă, iar dacă ajunge în ipostaza de întreținut, domnul nu se va simți foarte bine.
Păstrați-vă tonul optimist
Ține minte și amintește-i și lui că situația este doar temporară. Nu este cazul să disperați, să faceți scenarii catastrofale și să credeți că nu vă veți găsi niciodată de lucru. Dacă te concentrezi pe soluție, nu pe problemă și nu îți plângi de milă, lucrurile bune se vor întâmpla mai repede. În căutarea jobului, această atitudine pozitivă o văd și angajatorii. Dacă aveți copii, explicați-le, pe înțelesul lor, situația prin care treceți. Nu faceți din asta o catastrofă, dar trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în familie și că vor mai trebui să renunțe la unele plăceri, pentru o perioadă. Fiți realiști în ceea ce le spuneți, dar păstrați tonul optimist.
Țineți prietenii aproape
De cele mai multe ori, șomajul îl face pe omul respectiv să se închidă în sine și să se însingureze. Pentru a preveni izolarea și depresia, găsește noi metode de a vă păstra viața socială. Chiar dacă nu aveți bani, puteți invita câțiva prieteni la voi sau puteți ieși cu toții în parc. Încearcă să găsești astfel de oportunități de socializare măcar o dată pe săptămână. Totodată, nu te sfii să vorbești despre problema voastră. Nu știi de unde sare iepurele și cine îți poate da un pont pentru găsirea unui job. La fel, pentru păstrarea unui moral ridicat, ar fi bine să mai aveți ceva activități de timp liber împreună, ca familie. Chiar dacă nu sunt bani, soluții se pot găsi. „Vânează” concertele gratuite sau zilele în care este intrarea liberă la vreun muzeu sau la Grădina Zoologică din orașul tău. Cuplu: Cât rezistă relaţiile la distanţă
FACEȚI UN „PLAN DE LUPTĂ”
Cât mai devreme după pierderea slujbei, ar fi bine să faceți împreună un „plan de bătaie”. Va urma o perioadă grea, dar, dacă veți fi pregătiți, nu veți fi luați prin surprindere și veți trece cu bine de acest hop. Puneți pe hârtie ceea ce ați putea face, inclusiv modul în care veți economisi bani în viitorul apropiat, tăind orice cheltuieli care nu sunt absolut necesare. În plus, soțul rămas acasă trebuie să aibă și el un program zilnic, care să conțină căutatul unui loc de muncă, dar și treburi casnice. Cuplu: Momente nepotrivite pentru o ceartă
„Oricare dintre voi ar fi șomer, nu trebuie să uitați faptul că un cuplu este o echipă. Dacă un avion care zboară cu pasageri (copii) pierde un motor, celălalt motor preia automat sarcina. Acest lucru trebuie să se întâmple și în cuplul afectat de criză. Țineți cont și de faptul că acest lucru este temporar. Și, de aceea, niciunul dintre soți n-ar trebui să facă celuilalt reproșuri, ci să încerce să-l ajute și să-l susțină, astfel încât stima de sine să nu-i fie afectată. Dacă acest lucru se întâmplă, se poate ajunge chiar la imposibilitatea de a găsi un loc de muncă și la certuri repetate. Totul se poate înrăutăți, iar cei afectați pot ajunge să sufere de depresie, alcoolism etc., iar familia are de suferit.”