Cum să fii detaşată în cuplu

.

Scapă de titulatura de „nevastă” şi ia o gură de aer. Fă-ţi timp pentru tine. Aminteşte-ţi ce bine e să vă fie dor unul de altul. Iubeşte (mai) de la distanţă!
Dor de tine, dor de noi… dar în doi. În epoca noastră, în materie de relaţii de cuplu nu se mai poartă scaiul şi lipiciul. Cât despre varianta 2 în 1, mai bine păstreaz-o pentru cum îţi bei cafeaua. Fiindcă dragostea e frumoasă până când nu mai e, încearcă să menţii scânteia. Şi nu te grăbi să încui uşa dormitorului, să te îngropi în petale şi să înghiţi cheia. Strategia propusă? Fii detaşată.

Stop încrâncenarea!

Dacă imaginea ta despre cuplul perfect include numele de Barbie şi Ken, probabil că faceţi totul împreună, sunteţi mereu zâmbitori, mereu voi doi. Life in plastic is fantastic! Dar pe cine păcăliţi? Când vă certaţi e tragedie, şi dacă nu puteţi fi împreună la petrecerile date de firmele unde lucraţi se întoarce universul cu susul în jos. Cu titlu informativ, chiar şi Ken a apărut la doi ani după Barbie şi nu sunt legaţi ombilical – iată încă un motiv să o laşi mai moale. Adu-ţi aminte că în cuplu e vorba de doi oameni, fiecare cu firea lui, cu dorinţele şi aspiraţiile lui. Nu trebuie să vă placă aceleaşi lucruri, să fiţi nedespărţiţi. Comunicarea: decât să vorbiţi la telefon din oră în oră, nu e mai drăguţ să vorbiţi rar, dar „bine”? De fapt, să comunici nu în¬seamnă să vorbeşti întruna; a comunica înseamnă a spune ceva care vă interesează pe amândoi. Decât să îi povesteşti despre noul contract de la firma ta şi de implicaţiile juridice pe care le are, mai bine discutaţi despre cum v-aţi simţit în ziua respectivă. Sexul: ce zici de o pauză? Departe de tine gândul abstinenţei, dar nu-i aşa că sexul e muuult mai bun după ce nu v-aţi văzut câteva zile? Scutură cearşafurile de monotonie şi aşteaptă-te la o revedere… incendiară! Timpul liber: decât să îl târăşti pe el la cumpărături sau să te duci cu el pe stadion, mai bine faceţi fiecare ce ştiţi mai bine. Fetele de la sală vot fi fericite să puteţi bârfi nestingherite, iar băieţii lui se vor simţi mai liberi să abordeze subiecte… academice.

Liberă şi… cuplată?

Circulă o concepţie greşită cum că, dacă eşti căsătorită (cu sau fără acte-n regulă), trebuie să fie ceva care te înrobeşte, te înjoseşte ca femeie. O prietenă de-a mea, femeie independentă ca şi tine, care are grijă să nu uite de ea, a fost uimită să audă de la cineva că „nu are faţă de femeie căsătorită”. Ca şi cum asta ar însemna o etichetă mare pe care scrie: „sunt nefericită”. Evident, e vorba de o părere la care fiecare are dreptul. Dar, între noi fie vorba, nu-i aşa că ai vrea să faci parte dintre cele care „nu au faţă de femei căsătorite”? Poţi să fii şi cuplată şi liberă. Pentru cuplul tău, e chiar constructiv să fii tu
însăţi, aşa cum te ştii. Ce-ar fi să iei o mică pauză de tipul tău? Adică, nu e nicio tragedie dacă nu vorbiţi o zi întreagă sau dacă nu vă vedeţi câteva zile. În afară de faptul că poţi să îţi vezi de tine, revederea va fi cu atât mai incitantă.

Nu ţi-e dor de voi?

Dacă îţi închipui că sunteţi amanţi ce se întâlnesc pe ascuns, plictiseala nu are nicio şansă în cuplul vostru. Aşa că simte-te liberă să fii cuplată şi să-ţi placă! Oricât de drăgălaş ar fi să vă treziţi ochi în ochi, să staţi mână în mână, e normal să aveţi unele zile în care să luaţi puţină distanţă, fizic vorbind. Crezi sau nu, şi simţurile noastre obosesc din când în când. Ştii cum e când guşti prea mult dulce sau priveşti prea mult timp la lumină: dacă pe moment pare o idee bună şi îţi face plăcere, la un moment dat treci pragul… torturii. Dacă e ceva de care trebuie să-ţi fie teamă, nu e distanţa, ci e prea multă apropiere! La sfârşitul zilei, când îţi spune că i-a fost dor de tine, nu e chiar minunat când ştii că vorbeşte serios şi nu o spune doar ca să sune bine? Se spune că nu ştii ceea ce ai până când nu pierzi. Nu e cazul să mergi până acolo – dar un pic de distanţă fizică e chiar ok dacă vrei să îţi aduci aminte ce preţuieşti la iubitul tău, şi viceversa. Rutina e calea cea mai sigură de a lua o persoană „de bună”. Sincer, nu cred ca te-ai îndrăgostit de „omul care petrece jumătate de viaţă pe playstation”, ci de tipul acela pasionat şi puţin misterios. Tipul e acelaşi, perspectiva e diferită. Şi asta face toată diferenţa.

PRO & CONTRA

Împreună separat

Ideea nu e deloc nouă şi câştigă teren peste hotare. Acolo i se spune «Living Apart Together». LAT are mulţi adepţi fericiţi
PRO Nu aveţi de împărţit decât dragostea voastră. Aşa nimeni nu renunţă la pisică, la televizor sau la fotoliul preferat. Stilurile voastre de viaţă se pot îmbina foarte bine, şi vestea bună e că nu e nevoie să faceţi niciun compromis dacă nu e ceea ce vă doriţi.
PRO Romantismul e mereu proaspăt. Atunci când te aranjezi înainte de fiecare întâlnire, păstrezi fluturaşii în stomac şi nu l-ai văzut zăcând pe canapea o zi întreagă, normal că relaţia e mai palpitantă. El încă face curat când vii în vizită şi e mult mai uşor să vă faceţi surprize. 
PRO Femeile şi bărbaţii nu sunt făcuţi să coabiteze. Să o spunem pe aia bună: bărbaţilor nu le plac aceleaşi lucruri care le încântă pe femei. Aşa stau lucrurile şi probabil că aşa vor sta şi ceva timp de acum înainte. Poate că în căutarea fericirii răspunsul e să ne
ţinem jucăriile separat.
CONTRA Traiul în comun e greu, dar e frumos. Când ajungi să îndrăgeşti lucruri pe care el le face şi pe care înainte să te îndrăgosteşti nu credeai că le vei tolera vreodată, poţi spune că ai ajuns la un alt nivel. Orice te face fericită e valabil.
CONTRA Vă cunoaşteţi mult mai bine. Când e foarte stresat, face febră; dacă mănâncă ceva dulce, i se face somn după-amiaza – sunt genul de lucruri pe care poţi să le afli despre partener doar dacă împărţiţi traiul zi de zi, cu bune şi mai puţin bune.
CONTRA Familia – model. Dacă te gândeşti la modul în care vrei să crească ai tăi copii, probabil visezi ceva legat de familia tradiţională. Asta înseamnă siguranţă, protecţie şi, evident, traiul în comun. Aşa că te „antrenezi” pentru viitorul copiilor tăi.
Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale